‘Mantelzorgers genieten als hun naaste het naar zijn zin heeft’

‘Mantelzorgers genieten als hun naaste het naar zijn zin heeft’

“Mijn vrouw heeft last van geheugenproblemen en ik ben haar mantelzorger. Samen ervaringen delen met lotgenoten voelt erg fijn.” 

Overijssel, Nijverdal

2019
38.000,=

“We krijgen het gevoel dat we er niet alleen voor staan. De mensen denken met ons mee en het is ook nog eens erg gezellig”, vertelt een man die wekelijks met zijn vrouw het Ontmoetingscentrum in Nijverdal bezoekt. Het is een plek voor mensen met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers. 

Meerwaarde

“Ik vind het heel gezellig elke maandagochtend. Met elkaar samenzijn, is echt een meerwaarde. En ook een goede geheugentraining, bijvoorbeeld door het spel om plaatsnamen of dierennamen op te noemen met elkaar. Het is heel leuk om te doen en nog goed voor me ook”, zegt de vrouw.

Muziek

“We spelen hier spelletjes en luisteren naar muziek. Mensen met geheugenverlies herkennen liedjes van vroeger nog en genieten daar erg van. Ze kunnen opeens weer meezingen. Dat is goed voor hun eigenwaarde”, legt projectmedewerker Thea van Have van Stichting Evenmens uit. “We bieden een laagdrempelige plek voor ontmoeting, activiteiten, informatie, voorlichting en advies.”

Laagdrempelig

“Mensen kunnen hier terecht voor een praatje, een kopje koffie, een luisterend oor en elkaar tot steun zijn. We werken al heel lang met deze doelgroep. We merkten dat vooral de mensen die net geheugenproblemen krijgen, graag de weg gewezen willen worden. Ook instellingen of bedrijven die meer willen weten over het omgaan met iemand met geheugenproblemen zijn welkom.”

Aandacht

“De drempel naar een dagopvang is veel groter en soms nog niet nodig”, vult Henriëtte Veneberg aan. “Bij ons kan iedereen binnenlopen. Mensen kunnen hier zichzelf zijn. Naasten vinden het heel fijn dat er aandacht is voor hun partner en dat zij met anderen kunnen praten en ervaringen kunnen uitwisselen”, zegt de coördinator zorg/mantelzorgconsulent van de gemeente Hellendoorn. “Dat lotgenotencontact vind ik heel mooi.”

Respijtzorg

“We zien ook dat de mantelzorger in het begin nog vaak meekomt, maar na een aantal keer zelf een boodschap gaat doen of een vriend bezoekt. De naaste kan dan zelf even op adem komen. Zo bieden we ook een stukje respijtzorg”, vult Thea aan. “En dat is prachtig, want ze krijgen heel wat op hun bordje.”

Eigenwaarde

Jongeren met dementie krijgen de kans als vrijwilliger aan de slag te gaan. “Een meneer had in het verleden een reclamebureau en heeft geholpen met de pr rond de opening van het Ontmoetingscentrum in Nijverdal. Hij kreeg tijdens de opening de sleutel uitgereikt door de wethouder. Het is fijn om de kwaliteiten die ze nog hebben te benutten en de mensen behouden op die manier hun eigenwaarde.” 

Geluksmomentjes

Volgens Thea geven deelnemers aan dat een bezoek aan het Ontmoetingscentrum een positief effect heeft op de situatie thuis. “Als een echtpaar samen een plezierige ochtend heeft gehad, delen ze die geluksmomentjes. Ik vind dat ook zo mooi om te zien, de blije gezichten van de deelnemers. Ook hun mantelzorgers genieten als hun naaste het naar zijn zin heeft.”

Tip

“Een tip voor andere mensen die financiële steun willen aanvragen? Geloof in je project en laat zien wat je doet. Als je het goed motiveert en erin gelooft, dan is het Oranje Fonds bereid om eraan bij te dragen. Daardoor kun je beginnen”, zegt Thea. 

Het Oranje Fonds steunt het project twee jaar met een bedrag van € 38.000,=.

Meer informatie over Stichting Evenmens, informele zorg voor elkaar.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte