placeholder

José (70): ‘Door Aruba DOET voel ik me weer nuttig’

Zo’n vijf jaar geleden stapte hij tijdens Aruba DOET binnen bij Fundacion Pa Nos Comunidad (FPNC), de voedselbank op het Caribische eiland. Sindsdien zet José (70) zich wekelijks regelmatig in voor mensen die in armoede leven. “Mensen helpen levert een goed gevoel op.”

Locatie:
Aruba

Directrice Gianaika: “We begonnen ongeveer tegelijk hier. Ik hoef hem maar te bellen en hij is al onderweg. José heeft altijd zin om te komen. Het is geweldig dat hij door Aruba DOET is gebleven.” José vindt het belangrijk dat mensen eten in huis hebben. “Voedsel is een basisbehoefte. Ik ben blij als ik daarbij kan helpen. Nu ik ben gepensioneerd vind ik het ook fijn dat ik op deze manier mijn steentje bijdraag aan de maatschappij. Ik voel me weer nuttig. Mijn inzet doet ertoe.”

De voedselbank ondersteunt Arubaanse gezinnen die in armoede leven met voedselmanden. Gianaika: “Ook helpen we met kleding en huishoudartikelen. We nemen alles wat in goede staat is aan en geven het weer door aan anderen. Daarnaast proberen we via participatieprojecten mensen te ondersteunen zodat ze in de toekomst zelfstandig voor hun familie kunnen zorgen.”

Mensen bij elkaar brengen

Tijdens Aruba DOET staan onderhoudsklussen op de agenda. “Voor mij betekent de vrijwilligersdag mensen bij elkaar brengen die anderen helpen. Je doet iets waardevols voor een ander. Wij repareren dit jaar de banken waarop de pakketten worden gemaakt. Dat is echt nodig. Vorig jaar deden medewerkers van de centrale bank mee. Een aantal van hen is donateur geworden. Wij merken sowieso dat groepen het leuk vinden om te helpen. Sommige komen een paar keer per jaar langs. Alleen daarom is het al belangrijk om mee te doen met Aruba DOET.”

FPNC heeft het sinds de coronacrisis drukker. Gianaika: “Het aantal gezinnen dat we helpen is verdubbeld. Het gaat nu jaarlijks om zo’n 4000 huishoudens. En nu alles duurder wordt en de inkomsten gelijk blijven, vragen nóg meer mensen om hulp. We krijgen donaties en doen een beroep op fondsen, maar het is nog niet voldoende. We doen ons best. Soms hebben we niet de mankracht of genoeg donaties. Dan is het kiezen: een goed pakket geven of kleine pakketjes. Daar worstelen we mee. Tijdens de coronacrisis kregen we steun van het Oranje Fonds. Daar zijn we heel dankbaar voor. Zonder fondsen is ons werk niet haalbaar en kunnen we onze projecten niet realiseren.”

Divers vrijwilligerswerk

Tegenwoordig deelt de stichting dagelijks voedselpakketten uit. Er is dan ook veel werk te doen. “De vracht ontvangen, sorteren, donaties maken en uitdelen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om hier te komen. We halen ook huishoudelijke artikelen op en brengen die weer langs bij cliënten. Ons vrijwilligerswerk is dan ook heel divers. Mensen kunnen hier doen wat ze leuk vinden. Ik merk dat iedereen met veel plezier komt.” De vrijwilligers zijn de kracht van de organisatie. “Zonder hen kunnen we niet bestaan. Voor ons is het belangrijk dat ze zich betrokken voelen en het leuk vinden om te helpen.”

José vindt het fijn dat er altijd iets te doen is. “Gianaika weet precies wat er moet gebeuren. Ze houdt altijd een kleine bijeenkomst zodat we allemaal weten wat er wordt verwacht. Dat doet ze heel goed. En er heerst een gezellige sfeer. Verder is het leuk om elke keer nieuwe mensen te ontmoeten.” Gianaika: “José is iemand die vaak donaties ophaalt of brengt, dus hij maakt van alles mee. Hij heeft contact met donateurs en cliënten. Die variatie van werkzaamheden past goed bij hem. Stilzitten is niets voor José.” Daar is hij het mee eens. “Ik ben graag bezig. En het is mooi dat ik op deze manier mensen een steuntje in de rug kan bieden.”