placeholder

‘Jonge mantelzorgers hoeven zich niet te schamen’

“Jonge mantelzorgers kunnen zich enorm schuldig voelen naar hun naaste die ziek is of een beperking heeft. Ze zitten op school terwijl hun moeder ziek thuis is. Na schooltijd willen ze haar helpen maar ook naar vrienden toe. Een ervaringsmaatje kan hen leren hoe ze zich staande kunnen houden.”

‘Jonge mantelzorgers hoeven zich niet te schamen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Utrecht
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
42.500,=

“Zo’n ervaringsmaatje is zelf mantelzorger geweest. Ze weten hoe het is om voor iemand te zorgen”, vertelt Angelique Heerdink van Stichting Handjehelpen. “Met het project Ervaringsmaatjes, geleid door projectcoördinator Heleen Veenman, willen we deze kinderen en jongeren tussen de 4 en 21 jaar steunen. Het project is eerder ontwikkeld door SIZ Twente.”

Beperking

“Bij jonge mantelzorgers thuis draait het vaak om een ander gezinslid. Iemand kan ziek zijn of een beperking hebben.” Het gaat om een vader, moeder, broertje of zusje dat extra aandacht nodig heeft. “De kinderen voelen dat er iets aan de hand is, maar ze weten vaak niet wat ze moeten doen. Een ervaringsmaatje geeft hen een steuntje in de rug.”

Luisterend oor

Een maatje is een stagiair die zelf is opgegroeid met zorg in het gezin. Negen maanden lang staat hij of zij voor de jonge mantelzorger klaar. “Het maatje biedt een luisterend oor en helpt als daar behoefte aan is. Hij weet precies waar het over gaat en welke hulp hij kan bieden. Vaak schamen jonge mantelzorgers zich. Dat gevoel moet weg. Elke mantelzorger moet beseffen dat hij niet de enige is.”

Gastlessen

Daarom geven de ervaringsmaatjes ook gastlessen op scholen. “We hopen zo dat er meer begrip komt voor jonge mantelzorgers. Vaak wordt er bij mantelzorg gedacht aan het overnemen van zware taken, maar gewoon helpen in de zorg is al voldoende.”

Gezelligheid

Ook is het maatje er voor de gezelligheid. “Zo kan hij met een kindje van 4 leuke dingen gaan doen om hem uit de zorgelijke thuissituatie te halen of met een tiener lekker gamen of eropuit gaan. Uiteindelijk willen we dat de jonge mantelzorgers ondersteuning krijgen in hun rol als mantelzorger en dat ze leren om hulp te vragen uit hun omgeving. Vooral bij jonge kinderen kan het maatje kijken of mensen in het sociale netwerk zorg kunnen overnemen. We hopen dat de mantelzorger zich na negen maanden gesteund en gesterkt voelt.”

Tip

Angelique adviseert andere aanvragers een duidelijk voorstel te maken. En als het gaat om dit project, contact op te nemen met SIZ Twente. “Je moet weten wat je wilt en wat je doel is. En vergeet het financiële plaatje niet, dat moet kloppen.”

De stichting krijgt voor twee jaar € 42.500,= van het Oranje Fonds. Met dat geld wordt het project uitgevoerd. Het gaat onder meer naar personeelskosten, pr en kosten voor de ervaringsmaatjes.

Meer informatie over Stichting Handjehelpen.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.