placeholder

JONG Transvaal|Schilderswijk: ‘We bieden veel meer dan alleen maar huiswerkbegeleiding’

Voor sommige jongeren in de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk is huiswerkbegeleiding te duur. Het project JONG Transvaal|Schilderswijk biedt hen een gezellige plek en de kans hun diploma te halen. Hajar (18):“Iedereen verdient dezelfde kansen. Het moet niet uitmaken waar je vandaan komt of wat je doet. En als wij daarvoor kunnen zorgen, dan doen we dat met liefde.”

Locatie:
Den Haag

Zij kreeg huiswerkbegeleiding. Nu ze haar diploma heeft gehaald en aan een studie is begonnen, staat ze als coach klaar voor andere jongeren. “Ik weet precies wat er in hen omgaat. Net als de andere coaches die vaak ook oud-leerlingen zijn.”

Haar broer Ahmed (28) zet zich al tien jaar in voor JONG Transvaal|Schilderswijk, een project van Stek, stichting voor stad en kerk. Als accountant en masterstudent heeft hij het druk genoeg, maar hij staat als hoofdcoach drie dagen per week voor de jongeren klaar. “Eigenlijk is het veel meer dan huiswerkbegeleiding. We zijn er voor jongeren buiten schooltijd. We bieden een vertrouwde en rustige plek waar ze kunnen studeren en vragen kunnen stellen.”

"De interesse die wij tonen in onze leerlingen zorgt ervoor dat ze het gevoel hebben dat ze ertoe doen"
Ahmed
JONG Transvaal|Schilderswijk

“Als vertrouwenspersoon praten we over van alles. Over stages en studies, maar ook over persoonlijke zaken. We slaan een brug tussen de jongeren en de maatschappij en helpen hun doelen te bereiken. De interesse die wij tonen zorgt ervoor dat ze het gevoel hebben dat ze ertoe doen. Iemand heeft weleens gezegd dat alle uurtjes met mij meer opleverden dan de gesprekken met een psycholoog.”

Voorbereiden op de toekomst

“Door onze manier van werken bouwen wij een band op met de jongeren. Sommigen komen drie keer per week. Wij zijn er voor hen in cruciale levensjaren, tijdens de puberteit. We helpen bij het ontdekken van hun identiteit. Als ze bij ons weggaan hebben ze directere en gelijke kansen omdat we ze voorbereiden op de toekomst.”

“De begeleiding is intensief. Samen gaan we ervoor. Door die langdurige betrokkenheid zijn we ook heel hecht. Daarom is onze aanpak belangrijk. Daarnaast zijn al onze tutoren hoogopgeleid. Als rolmodel laten we zien wat er mogelijk is en dat al onze jongeren dat ook kunnen. En dat hoeven ze niet alleen te doen.”

Onderdeel van een community

Hajar: “Je krijgt vanzelf een goede band met de begeleiders. En met alle andere jongeren die je leert kennen, ben je onderdeel van een community. In het begin durfde ik geen vragen te stellen. Ik was verlegen. Maar nu merk ik iedere dag hoe ik ben gegroeid. Ik ben socialer geworden, ga makkelijker gesprekken aan en stel vragen met plezier. Die persoonlijke ontwikkeling heeft, naast de hulp voor mijn examen, de grootse impact gehad. Het voelt alsof ik meer ben voorbereid op het echte leven.”

Ahmed: “Precies wat we willen. Wij geloven dat we met onderwijs en ontwikkeling iedereen een eerlijke en gelijke kans kunnen geven. We kijken niet naar je naam, kleur, achtergrond, geloofsovertuiging, vooropleiding, familie of vrienden. Er is geen selectie. Iedereen is welkom. En iedereen wordt gelijk behandeld.”

“We helpen bijvoorbeeld ook met het schrijven van motivatiebrieven zodat ze mogelijkheden krijgen die ze misschien vanuit huis niet hadden gekregen. En als ze dan hun doelen bereiken, zien broertjes en zusjes dat ook weer. Zonder ons zouden veel leerlingen hun diploma niet halen. We zijn een soort stok achter de deur. Niet alleen voor de studie, maar ook voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Dat iemand je het gevoel geeft dat je ertoe doet vind ik een hele belangrijke toegevoegde waarde van JONG Transvaal|Schilderswijk.”

Steun in de rug

Als JONG een Appeltje van Oranje wint, dan betekent dat voor Ahmed erkenning “om te blijven doen wat we doen en nog beter”. “Het zou ook een soort van steun in de rug zijn. We laten graag zien dat we het geld goed besteden. De nominatie is het resultaat van hard werken. We vallen nu in positieve zin op. Het gaat ons vooral om de jongeren die we helpen.” Hajar: “Het doet veel met mij. Dit project heeft me heel erg geholpen en nu is ‘mijn JONG Transvaal’ genomineerd. Daar ben ik trots op.”

Op de wachtlijst staan inmiddels zo’n tachtig jongeren. De organisatie wil dan ook heel graag een derde locatie in Moerwijk openen. Ahmed: “Mocht het ons gegeven zijn om te winnen, dan brengt het geldbedrag onze droom een stapje dichterbij. Dan kunnen we nog meer leerlingen voorbereiden op hun toekomst.”

Zo doet JONG Transvaal|Schilderswijk ertoe voor jongeren 
Door het project JONG Transvaal|Schilderswijk krijgen jongeren in de Haagse wijken Transvaal en Schilderswijk huiswerkbegeleiding. De coaches helpen hen niet alleen hun doelen te bereiken, maar slaan ook een brug tussen de jongeren en de maatschappij.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor JONG Transvaal|Schilderswijk
Als het project JONG Transvaal|Schilderswijk een Appeltje van Oranje wint, dan is dat een mooie steun in de rug. En een blijk van erkenning voor al het harde werk dat zij verzetten.

Lees de verhalen van alle genomineerden