placeholder

‘Het hoeft niet altijd oké te gaan’

Niemand heeft een perfect leventje. Ze wist het wel, maar toen ze andere jongeren ontmoette die ook eerlijk hun verhaal deelden was Shanushka (25) toch blij met de herkenning. “Iedereen heeft struggles. Maar nu heb ik handvatten gekregen waardoor ik beter met mijn gedachtes kan omgaan.” 

Locatie:
Amsterdam

Shanushka kwam online een advertentie tegen van de Amsterdamse Transformers Community. “Daarin stonden allerlei punten die mij aanspraken. Het ging onder meer over weten wie je bent, jezelf vergelijken met anderen en kritisch zijn over jezelf waardoor je je niet goed genoeg voelt. Het was speciaal voor jongeren, door jongeren. Ik wilde in die periode al meer bezig zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling, maar wist niet hoe. ” 

De Transformers Community is een initiatief van Iris, die zelf vanaf haar zestiende worstelde met haar mentale gezondheid.“Het is begonnen met mijn pijn. Ik wil voorkomen dat anderen zo diep zinken. Van de buitenkant leek er niets aan de hand, maar ik was ongelukkig en voelde mij waardeloos. Ik dacht dat er iets mis met me was en belandde uiteindelijk in een zware depressie. Toen ik erover ging praten, ook met andere jongeren, bleek dat ik niet de enige was die zich zo voelde. Toch dacht iedereen wél de enige te zijn. In coronatijd begon ik met dit online platform. Een plek waar jongeren van 16 tot 27 jaar kunnen delen waar ze mee zitten of wat er speelt in hun leven. Hier mag je jezelf zijn, ervaar je dat je waardevol bent zoals je bent en voel je je verbonden met anderen.” 

"Bij Transformers Community kan je onprettige gevoelens met anderen delen. Soms mis je een plek waar dat kan en mag."
Shanushka
Deelnemer

Die verbondenheid komt niet alleen door de deelnemers, maar ook door de jongeren die zich als ervaringsdeskundigen inzetten. Iris: “Zij laten zien hoe ze omgingen met de dingen waar ze mee worstelden. Ze zijn een soort rolmodel. Onze kracht is dat jongeren het samen doen. Ze creëren een mini-community waarin ze mogen zijn wie ze zijn en alles mogen delen. Daar word ik heel blij van.”  

Tools om voor jezelf te zorgen 

Toen er behoefte bleek om in kleine groepen samen te komen, ontstond het Brain Boost Programma. Jongeren doen mee aan acht workshops, online of offline. Shanushka koos voor een online groep. “De community is een veilige plek waar je leert om beter om te gaan met je eigen gedachten en onprettige gevoelens. Die kan je hier met anderen delen. Soms mis je een plek waar dat kan en mag.” 

Iris: “We geven allerlei tools die je helpen om voor jezelf te zorgen. Je bepaalt zelf wat bij je past. We kijken bijvoorbeeld wat je krachten zijn, die juist ook weer een valkuil kunnen worden. Ook doen we ademhalingsoefeningen. En we delen altijd hoe we ons voelen.” Shanushka: “Ja, dat was eerst onwennig, omdat je elkaar niet kent. Ik was ook niet gewend dat iemand die lesgeeft deelt hoe hij zich voelt. Je mag hier echt vertellen hoe het met je gaat.” Iris vult aan: “Er is veel eenzaamheid omdat mensen hun diepste gevoelens met niemand durven te delen. Juist als we verbinden, helen wij ook.”  

Zichzelf ontdekken 

Het Oranje Fonds steunt initiatieven als de Transformers Community, zodat niemand er alleen voor hoeft te staan. Iris doet ook mee aan het Groeiprogramma van het Oranje Fonds. Daardoor neemt haar zelfvertrouwen als ondernemer toe. “Het is speciaal voor initiatieven die de potentie hebben om te groeien. Ik vind het enorm waardevol. Samen met andere sociaal ondernemers krijg je coaching en deel je kennis en ervaringen.”  

Ze hoopt dat er in de toekomst nog veel meer plekken online en offline zijn waar jongeren zichzelf kunnen zijn en mogen ontdekken. “En waar ze praktische tools krijgen hoe je kan zorgen voor je mentale gezondheid, want niemand leert ons dat. Iedereen doet alsof het leven 90 procent leuk is. Maar het is 50 procent leuk en 50 procent niet leuk. Dat moeten we normaliseren. Eerlijk zijn, delen en een luisterend oor bieden. Daar zit heel veel kracht in.” 

Voor Shanushka zit het Brain Boost programma erop. Ze is niet meer zoekende. “Ik heb mezelf beter leren kennen. Ik kijk nu veel meer of iets mij energie kost of oplevert. Ook kan ik me beter inleven in anderen. Ik voel me stabieler en weet dat ik niet enige ben. Het hoeft ook niet altijd oké te gaan. Ik heb geleerd om te delen en er bovendien fijne relaties aan overgehouden. Ik heb meer hoop in het leven.” 

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het fonds zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Samen met sociaal initiatiefnemers, dat zijn mensen die een probleem zien en er iets aan doen. Zij zetten zich in voor mensen die geraakt worden door armoede, uitsluiting, eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid. Zij zijn er voor anderen, dus het Oranje Fonds is er voor hén. Om ze te versterken en te verbinden. En vanuit de overtuiging dat we het sámen moeten doen, trekt het fonds hierbij ook op met verschillende partners. Zo worden krachten gebundeld en bruggen gebouwd, tussen mensen en organisaties. Zodat iedereen ertoe kan doen voor een ander. Ontdek hoe jij ertoe kan doen op oranjefonds.nl.