‘Het geeft veel voldoening om mensen met schulden bij te staan’

‘Het geeft veel voldoening om mensen met schulden bij te staan’

“Mensen komen hier kwetsbaar binnen en leggen eigenlijk hun hele hebben en houden op tafel. Wij mogen hen dan helpen. Het geeft veel voldoening om deze mensen met schulden bij te staan.”

Friesland, Sint Annaparochie

2018
10.000,=

“Ze krijgen een maatje die hen ondersteunt”, vertelt Adriaan Stap. Hij is samen met Aliet Lautenbag een van de initiatiefnemers van het Friese SchulpHulpMaatje Waadhoeke. De twee zijn actief bij een diaconie en werden benaderd door een ambassadeur van Vereniging SchulpHulpMaatje Nederland. 

Animo

“Als diaconie krijgen we vragen van mensen met schulden, maar we wisten niet zeker hoeveel animo er was voor maatjes die helpen het leven weer op de rit te krijgen. Je hoort vaak dat de schuldenproblematiek groot is, maar je merkt het niet. Maar na vier maanden hebben we al zes maatjes gekoppeld aan een hulpvrager. Als het zo doorgaat hebben we meer maatjes nodig.”

Enthousiasme 

Gelukkig waren de eerste vrijwilligers zo gevonden. “Het enthousiasme was heel groot”, vertelt Aliet. “We zitten in een gebied waar mensen best terughoudend zijn, maar nu blijkt dat mensen zich graag willen inzetten. Dat doet ons alleen maar goed.” 

Geldproblemen

“Schulden zijn overal. Niet alleen lager opgeleiden hebben geldproblemen. Iemand kan de grip op zijn leven verliezen door een overlijden, echtscheiding of ontslag. Voordat je er erg in hebt zit je in de schulden. Dan is het erg fijn als je hulp kunt krijgen van mensen die een cursus hebben gevolgd en graag hun medemens willen helpen.”

Liefhebben

De twee zijn blij dat ze de stichting hebben opgericht. “Je kunt mensen daadwerkelijk adviseren hoe ze het anders kunnen doen zonder dat je met geld gaat strooien. Het voelt goed om je steentje bij te dragen”, zegt Alliet. “Ik vind gewoon dat je je naasten moet bijstaan en liefhebben”, voegt Adriaan toe. “Als ik kennis in huis heb die een ander kan helpen, dan bied ik dat graag aan.”

Vaderfiguur

“Een van de maatjes begeleidt een jonge vrouw echt als een vaderfiguur. Dat is prachtig om te zien. Daar word je warm van. Ik hoop dat we in de toekomst zoveel mogelijk mensen kunnen helpen om van hun schulden af te komen. Uiteindelijk denk ik dat we nooit klaar zijn, maar het is heel fijn om de blije gezichten te zien van mensen die zijn geholpen.”

Tip

Aliet en Adriaan adviseren anderen die steun willen aanvragen bij een fonds een goed beleidsplan te schrijven. “Voor de aanvraag moet je echt even de tijd nemen. Ga er goed voor zitten. Door de vragen ga je zelf ook nadenken over wat je wilt.”

Het Oranje Fonds steunde het project met € 10.000,=. Dat geld werd onder meer gebruikt voor de opstartkosten, cursussen van de maatjes en onkostenvergoeding. 

Meer informatie over SchuldHulpMaatje Waadhoeke
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte