placeholder

‘Het dorpshuis wordt het nieuwe hart van het dorp’

“In het nieuwe dorpshuis gaan veel meer vrijwilligers iets doen. We gooien het roer om en nemen het als dorp grotendeels op ons. Het wordt het nieuwe hart van het dorp.” 

 

‘Het dorpshuis wordt het nieuwe hart van het dorp’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Froombosch
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
15.000,=

“Het oude dorpshuis zat in een multifunctioneel centrum, samen met de school en de gymzaal. Maar de school moest worden gesloten. Sindsdien staat het veertig jaar oude pand voor de helft leeg. Toen ontstond het idee het dorpshuis nieuw leven in te blazen en op dezelfde plek een nieuw pand te bouwen”, zegt bestuurslid Michiel van Kerkvoorde van Stichting Ruitenvelder.

Klap

“Het was namelijk een klap voor het dorp toen de school verdween. De school en dorpshuis De Ruitenvelder waren nauw met elkaar verbonden. De schoolactiviteiten waren vaak gelijk ook dorpsactiviteiten. Als er een feest of markt op het schoolplein was, dan werden dorpsbewoners uitgenodigd, bij een vossenjacht werd het dorp ingeschakeld.”

Levendigheid

“Ook was het schoolplein een plek waar nieuwe mensen automatisch in contact kwamen met andere dorpsbewoners. Een nieuw dorpshuis is dus goed voor het dorp. Het houdt de leefbaarheid en levendigheid in stand en draagt bij aan de verjonging.”

Verenigingsleven

“Het verenigingsleven maakt gebruik van het dorpshuis. Bezoekers kunnen onder meer biljarten, darten en kaarten. Ook zijn er activiteiten zoals een pubquiz. Er is een soos voor ouderen. Alles wat de stichting organiseert begint en eindigt in het dorpshuis, van de kerstborrel, het jaarlijkse volleybaltoernooi tot het dorpsfeest. Het is de plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Jeugdsoos

“In het nieuwe energieneutrale gebouw kunnen in de grote zaal de activiteiten plaatsvinden die eerder in de gymzaal waren. Buiten komt een terras, ruimte voor sporten en speeltoestellen. Daarnaast hebben we straks een jeugdsoos. Er is niets voor middelbare scholieren. We willen hen iets bieden en hen binden aan het dorp.”

Ideeën en wensen

Alle inwoners zijn betrokken bij de plannen. “Vanaf het begin hebben we de mensen gevraagd wat hun ideeën en wensen zijn. Er is bijvoorbeeld behoefte aan een plek waar ze op bepaalde tijden eten kunnen halen. Dat gaan we regelen. Zo biedt het dorpshuis weer iets extra’s. Ik zie uiteindelijk veel levendigheid voor me, een ontmoetingsplek waar mensen een pilsje drinken, een verjaardagfeest 

Tip

Michiel heeft een tip voor andere projecten die financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Laat zien dat er breed maatschappelijk draagvlak is voor je initiatief. Dat is bij fondsenwerving erg belangrijk.”

Het Oranje Fonds draagt € 15.000,= bij aan het nieuwe pand.

Meer informatie over dorpshuis De Ruitenvelder.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.