placeholder

‘Gedetineerden doen graag iets terug voor de samenleving’

“Het maakt mij niet uit dat klussers mensen zijn die een detentieverleden hebben of uit een tbs-kliniek komen. Ze willen terugkeren in de maatschappij. Dan kan je toch gewoon proberen van hun diensten gebruik te maken?"

‘Gedetineerden doen graag iets terug voor de samenleving’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Almere
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
17.500,=

Verschillende werelden

Dew Koesal, directeur van Stichting Surant, kwam op het idee na een gesprek met een jongere uit een tbs-kliniek. “Hij wilde met zijn kluservaring iets terugdoen voor mensen die het wat minder hebben. Ik had een netwerk met mensen die zulke hulp konden gebruiken. Het is mooi om te zien dat we nu vaak klussen uitvoeren bij ouderen of mensen met een kleine beurs. We brengen twee totaal verschillende werelden bij elkaar.”

“In eerste instantie zijn mensen misschien wat sceptisch, maar als ze de jongens ontmoeten en zien wat voor werk ze leveren zijn ze heel positief”, vertelt coördinator Roy de Winther. “Uiteindelijk snijdt het mes aan twee kanten. Gedetineerden hebben een leuke dagbesteding en vinden het fijn iets terug te doen voor de maatschappij, de mensen waar wordt geklust fleuren helemaal op.” 

Interactie

“Ze halen het onkruid weg en knippen de heg. Natuurlijk maken we een praatje en je biedt een kopje koffie aan. Dat is gewoon leuk.” Roy noemt de interactie een leuke bijkomstigheid. “Ouderen hebben minder aanspraak en de jongens vinden het leuk om het eens over iets anders te hebben.”

Zoektocht naar mensen

De stichting kijkt goed welke mannen geschikt zijn voor het werk. “Het is wel een zoektocht, maar het is mooi om een plek te bieden waar ze kunnen wennen aan de buitenwereld”, zegt Dew. “Ons werk bestaat niet uit alleen uit matchen, maar ook uit coachen en begeleiden. Ze leren omgaan met andere mensen en werken in teamverband”, vult Roy aan.

Vaste baan

Laatst vond een van de mannen met een tbs-verleden na 1,5 jaar bij Het Klusloket een vaste baan. “Die kant willen we ook op”, vertelt Roy. ”Voor de toekomst zou het mooi zijn als er aan het eind van het traject een baan wacht. Werk is een heel belangrijk onderdeel om verder te gaan in het leven, je goed te voelen en gelukkig te zijn.” 

Vooroordelen

“Vanwege vooroordelen is het heel moeilijk om deze mensen aan een baan te helpen. Veel van onze klanten komen ook door mond-tot-mondreclame bij ons terecht. De positieve verhalen nemen het stukje angst weg.

Benieuwd naar meer mooie verhalen? Bekijk onze videoserie en meld je aan voor de nieuwsbrief.