placeholder

Friend4friend: ‘Door Rozemarijn voel ik me minder eenzaam’

Vrijwilligerswerk doen en een Nederlandse vriendin hebben. De Syrische Zeynab (20) voelde zich als nieuwkomer een beetje eenzaam, maar wist precies wat ze wilde. “Door Rozemarijn leer ik de taal beter spreken en doe ik veel dingen voor het eerst.”

Locatie:
Amstelveen

Rozemarijn (20): “Zo zijn we naar een museum geweest. En het was heel leuk om Zeynab onze duinen te laten zien. Ik vond het heel bijzonder dat ik dat met haar mocht delen. Maar we doen eigenlijk vooral alledaagse dingen, zoals wandelen of samen koken. Laatst hebben we mijn kamer geschilderd. Ook zijn we vrijwilligers op een kinderboerderij.”

De twee werden gekoppeld door friend4friend in Alkmaar. Het project is onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Coördinator Nicole: “We zijn er voor jonge Nederlanders en nieuwkomers tussen 16 en 27 jaar. We maken een match door te kijken naar interesse en leeftijd. Vervolgens trekken ze een half jaar met elkaar op. Ze spreken wekelijks af en doen samen vrijwilligerswerk.”

"Door Zeynab kijk ik op een andere manier naar nieuwkomers"
Rozemarijn
friend4friend

Het project werd bedacht door de Oecumenische Stichting voor Maatschappelijk Activeringswerk in Noord-Holland. Landelijk projectleider van friend4friend Kor: “Jonge nieuwkomers die een toekomst willen opbouwen krijgen hulp van leeftijdsgenoten. Zo leren ze de taal beter spreken, maar ook waar de bibliotheek is of welke instantie helpt als je een huis zoekt. Ze verdiepen zich in elkaars leefwereld en houden er misschien een vriendschap aan over. De verbinding die we op deze manier aanbrengen in de samenleving is heel belangrijk.” Sinds 2021 ligt in Alkmaar de uitvoering in handen van Stichting Present.

Bijdragen aan algemene kennis

Rozemarijn kwam door haar studie toegepaste psychologie bij friend4friend terecht. Ze doet mee voor haar stage. “Hoe mooi is het om mensen die hier nieuw zijn en niets weten over onze cultuur welkom te heten? En ik leer ook veel, bijvoorbeeld over een andere cultuur. Ik vind het heel leuk om met Zeynab op te trekken. En dat ik haar kan helpen. Ze kan bij mij terecht met al haar vragen. Ik geef haar handvatten voor haar toekomst. Welke studie kan ze kiezen? Hoe kan ze zelfstandiger worden?”

Zeynab: “Door Rozemarijn voel ik me minder eenzaam. We doen veel dingen samen en gaan naar allerlei plekken toe. Verder is mijn taal verbeterd. Ik heb een taalcoach, maar dat is toch anders. Wij zijn van dezelfde leeftijd. We hebben meer te delen.” Rozemarijn: “Maar ik leer ook veel van haar. Ik weet nu hoe het is om je eenzaam te voelen en ergens terecht te komen waar je niet weet hoe dingen werken. Ik vind het echt een heel mooi initiatief om iemand te kunnen helpen met integreren.”

Door Rozemarijns hulp krijgt Zeynab meer kansen. “Ik help haar met kleine dingen. Als ze een huisdier zou willen, kan ik daar meer over vertellen dan haar ouders. Maar ik kan ook helpen met belangrijke zaken zoals haar studiekeuze. Ik weet hoe het systeem werkt. Eigenlijk draag ik bij aan haar algemene kennis. Als je die vergroot, heb je een grotere kans om een toekomst op te bouwen.” Nicole: “Ja, zonder Rozemarijn zou Zeynab bepaalde dingen niet weten. Door kennis te delen weet ze bij welke organisatie ze terechtkan als er iets aan de hand is. Ze komt niet in een isolement terecht of door onwetendheid op een verkeerde plek, omdat ze door haar netwerk een fijn leven kan opbouwen.”

"Door met Rozemarijn vrijwilligerswerk te doen, ben ik spontaner geworden"
Zeynab
friend4friend

Door vrijwilligerswerk iets zinvols doen

Tijdens een maandelijkse groepsbijeenkomst komen alle deelnemers met elkaar in contact. Nicole: “Ze doen in groepjes opdrachten en delen hun ervaringen. En als er nieuwe mensen zijn, dan is er altijd een voorstelrondje zodat iedereen weet uit welke landen ze komen.” De maatjes doen ook vrijwilligerswerk. Nicole: “Dat heeft echt een toegevoegde waarde. Ze doen iets zinvols, leren nog meer mensen kennen en hebben iets om over te praten. Door samen aan de slag te gaan, is de drempel laag. We kijken altijd naar vrijwilligerswerk dat bij ze past.” Zeynab: “Het is heel fijn om dingen samen te doen. Dat maakt me zekerder. Door vrijwilligerswerk ben ik spontaner geworden.”

Nicole: “De meeste nieuwkomers komen bij ons, omdat ze hun Nederlands willen verbeteren door vaker met een Nederlander te praten. Ik merk soms ook dat ze eenzaam zijn. De groepsbijeenkomsten worden dan ook goed bezocht.” Rozemarijn: “Zeynab leert ook meer over de Nederlandse cultuur. Ze ziet bij mijn familie thuis hoe we met elkaar omgaan.”

Nicole: “En andersom ook. Het is gelijkwaardig. De Nederlander is niet alleen iemand die de nieuwkomer helpt, maar leert zelf ook nieuwe dingen.” Rozemarijn: “Het is een hele andere belevingswereld. Ik kijk nu op een andere manier naar nieuwkomers. De kennis en cultuur die ze meenemen, is een aanwinst. Zo zijn wij Nederlanders veel individueler terwijl in haar cultuur mensen veel meer dingen samen doen. Ook zijn wij meer gehaast. Verder heb ik veel geleerd over de islam.”

Nicole: “De nominatie voor een Appeltje van Oranje betekent waardering voor ons project. Wij verdienen geen geld door mensen aan elkaar te verbinden, maar dit soort projecten zijn wel essentieel. Verbinding is heel belangrijk. Door het geld van het fonds kunnen we dit project uitvoeren en nog meer mensen bereiken.” Kor: “Ik zie het ook als een aanmoediging om door te gaan. In de startfase is een fonds als het Oranje Fonds heel belangrijk. Dit fonds zegt: we geloven in jullie en we helpen zodat jullie een goede start kunnen maken. Dat biedt kansen.” Rozemarijn: “Ik vind het heel mooi dat andere mensen op ons stemmen, omdat ze vinden dat wij een Appeltje verdienen. Juist in deze tijd hebben we veel meer verbinding nodig en is het belangrijk om open te staan en minder veroordelend te zijn naar nieuwkomers en het onbekende.”

Het half jaar voor Zeynab en Rozemarijn zit erop, maar ze stoppen niet met afspreken. Rozemarijn: “Nee, dat doen we zeker niet. We hebben echt een klik en delen dezelfde humor. Sowieso wil ik altijd dit soort vrijwilligerswerk doen. Het is zo mooi om van betekenis te zijn.”

Zo doet friend4friend ertoe voor jongeren
Door friend4friend vinden jonge nieuwkomers met hulp van Nederlandse jongeren makkelijker hun weg, zowel qua taal als netwerk. Als duo maken ze kennis met vrijwilligerswerk. Zo zijn ze zinvol bezig, leren ze andere mensen kennen en hebben ze iets om over te praten.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor friend4friend
Financiële steun van het Oranje Fonds betekent voor friend4friend de kans om aan de slag te gaan en nog meer mensen te bereiken. Maar het geeft ook vertrouwen. De nominatie voor de Appeltjes van Oranje is een blijk van waardering én een aanmoediging om door te gaan.

 

Lees de verhalen van alle genomineerden