placeholder

‘Een bicultureel maatje begrijpt mij’

“Ik voel me eenzaam en vind het moeilijk om met andere mensen in contact te komen. Ik heb in mijn eigen land zoveel slechte dingen meegemaakt. Daardoor praat ik niet zo makkelijk met anderen.” 

‘Een bicultureel maatje begrijpt mij’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Utrecht
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
48.000,=

Mohammed (18) uit Afghanistan is blij dat hij dankzij het buddyproject voor LHBTQI-vluchtelingen binnenkort een maatje krijgt die uit eigen ervaring weet wat hij doormaakt. “Als ik een probleem heb, kan ik dat niet met iedereen bespreken. Met een maatje die mij begrijpt wel”, vult hij aan. “Ik zoek ook iemand om activiteiten mee te doen.”

Ervaringsdeskundige

Het buddyproject is een initiatief van Stichting Prisma Groep uit Utrecht. “Wij zijn een organisatie van en voor biculturele lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, queer en interseksuelen”, zegt initiatiefnemer Isjed Ijaz Hussain. Als Nederlandse Pakistaanse Islamitische genderfluïde een ervaringsdeskundige en de doelgroep.

Ondersteuning

“Ik werk al jaren met deze doelgroep. Ze hebben behoefte aan regelmatig contact en ondersteuning. Dit geldt met name voor LHBTQ met een vluchtelingenachtergrond. 
Bij ons maatjesproject maken biculturele LHBTQ’s hen wegwijs in de Nederlandse samenleving.” De buddy’s spreken vaak dezelfde taal en begrijpen de cultuur. 

Behoeftes  

De maatjes helpen met allerlei dingen. “Dat is afhankelijk van de behoeftes van de vluchtelingen. Het draait echt om hen. De een wil leuke dingen doen, de ander wil dat iemand meegaat naar afspraken om als vertaler op te treden. Verder kunnen ze met allerlei vragen bij de buddy’s terecht. Over de Nederlandse samenleving, maar ook over de uitgaansscene.” 

Bijeenkomst

De stichting mikt in het eerste jaar op 75 koppelingen. “We gaan de buddy’s begeleiden. De duo’s spreken minstens één keer in de drie weken af. Verder organiseren we ieder kwartaal een bijeenkomst waar het draait om samenkomen en netwerken.” 

Opvanghuis

Elaha (24) wil vooral praktische hulp. De Afghaanse woont in een opvanghuis voor vrouwen in Utrecht en heeft een vriendin in Nijmegen. “Het is best duur om met de trein naar haar toe te gaan. Ik hoop dat mijn buddy me kan helpen met de taal. En ik word nu al blij van het idee dat ik straks meer van het land weet.”

Opbloeien

Isjed hoopt dat de vluchtelingen straks beter hun weg kunnen vinden. “En dat ze zichzelf meer kunnen accepteren. Het is niet alleen in hun eigen land een taboe om anders te zijn, ook hier in Nederland. Uiteindelijk hoop ik dat ze opbloeien, gelukkiger worden, meer zichzelf zijn en meer vrienden maken.” 

Familie

Mohammed heeft er vertrouwen in. “Ik werk als vrijwilliger bij de Prisma Groep Utrecht. Ik doe bijvoorbeeld boodschappen en help met opruimen. Ook ga ik naar school, maar als ik vrij ben voel ik me niet gelukkig. Bij Isjed of de Prisma Groep voel ik me goed, alsof ik bij mijn familie ben.” 

Tip

Isjed adviseert anderen die bezig zijn met een project en financiële steun willen aanvragen, vooral hun passie te volgen. “Wij hebben de stichting opgericht om projecten voor deze doelgroep op te zetten. Het is ontstaan vanuit een behoefte. Als je je passie volgt, kan je een hoop voor elkaar krijgen.” 

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een totaalbedrag van € 48.000,=. Dat geld gaat onder meer naar het trainen van de maatjes, reiskosten, vergoedingen en het opzetten van het project. 

Meer informatie over Stichting Prisma Groep.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.