placeholder

‘Door Stadsdorp Beter een goede buurt leerde ik mijn buurtbewoners kennen’

“Een vriend die niet in deze wijk woont, komt hier helpen omdat hij het zó leuk vindt. Ik had al deze bedrijvigheid ook niet in mijn vorige buurt. Ik was daar zeker weten eenzamer geweest. Ik ken nu zoveel mensen en heb door mijn vrijwilligerswerk zelfs nieuwe vriendinnen gemaakt.”

Locatie:
Amsterdam
Toegekend bedrag:
20.000,=

Mieke (67) woont sinds 3,5 jaar in de Amsterdamse Hoofddorppleinbuurt. Daar leerde ze betrokken buurtbewoners Alan en zijn partner Jerry kennen. De twee zetten zich onder de noemer Stadsdorp Beter een goede buurt in om de wijk samen met andere buurtbewoners mooier, socialer en levendiger te maken. Alan: “Toen we hier kwamen wonen, ontdekte ik bij de vergadering van de VVE dat er geen betrokkenheid was. Dat moest anders.”

De eerste actie? Een nieuwjaarsborrel in hun bedrijfspand voor de 111 appartementen van hun huizenblok. Inmiddels zijn er regelmatig activiteiten en zetten meer dan honderd vrijwilligers zich in voor de Hoofddorppleinbuurt. Mensen wandelen door de buurt, komen samen in de VlinderFladdertuin en er zijn diverse buurtteams. “Zoals een clean-team en een green-team. Wij geloven dat we een mooie, sociale en levendige buurt krijgen door ons actief op te stellen en elkaar te betrekken.” Iedereen kan dan ook 24/7 bij Alan en Jerry binnenvallen. “Eigenlijk wilden we alleen iets voor ons blok doen. Maar door de coronatijd is ons stadsdorp heel succesvol geworden. We verzonnen allerlei creatieve oplossingen om met elkaar in contact te blijven.” Zo waren er dakconcerten op het dak van hun bedrijfspand, kregen bewoners bingokaarten in de brievenbus voor een potje gezamenlijke dakbingo en gingen mensen de deur uit voor speurtochten door de wijk. 

"Verbinding met buurtbewoners is ontzettend belangrijk. Dat geeft een veilig gevoel."
Mieke
Vrijwilliger en buurtbewoner

Verbinding geeft een veilig gevoel 

Mieke vindt het heerlijk om als vrijwilliger betrokken te zijn. “Ik vind het heel leuk om me nuttig te maken en de verbinding in de buurt op te zoeken. Verbinding met buurtbewoners is ontzettend belangrijk. Dat geeft een veilig gevoel. Als ik op straat loop, weet ik dat ik altijd iemand kan aanspreken. Ik kan makkelijk om hulp vragen. Dat is fijn. Vrienden en kennissen wonen niet altijd dichtbij. Je bent het meeste in de buurt waar je woont. Dan is het hartstikke leuk als je elkaar kent. Bewoners die dertig jaar in deze buurt wonen, hebben elkaar voor het eerst ontmoet in buurttuin . Ze zijn nu buurvrienden van elkaar. Een van mijn nieuwe vriendinnen, die hier ook al dertig jaar woont, voelt zich door alles wat Alan en Jerry organiseren meer thuis dan ooit. Ik vind het heel leuk dat ik daar een steentje aan bijdraag. Ik heb het gevoel dat ik ertoe doe.”    

Alan: “Ik ben wel heel trots als ik dit hoor. Toen we hiermee begonnen, hadden we nooit kunnen bedenken dat het zo groot zou worden. We wilden gewoon iets bijdragen aan de buurt. Zo staan we in het leven. Je bent niet wat je hebt, maar wat je geeft.” Mieke: “Het komt recht uit hun hart. Dat voelen mensen. Het is zo mooi en oprecht.”

Door de steun van het Oranje Fonds is er budget om activiteiten organiseren. Alan: “Verder hebben alle buurtteams een eigen potje. We hebben banners en jassen met ons logo. De bijdrage van het Oranje Fonds helpt ons ook bij het organiseren en bekendmaken van activiteiten. Daarnaast geven we de vrijwilligers die zich continu voor ons inzetten, een vrijwilligersvergoeding als blijk van waardering. Het is heel fijn dat het fonds ons helpt en ons erkent.” 

Mieke is heel blij in haar wijk: “Mijn leven is zo veranderd. Als ik de deur uitga, kom ik altijd iemand tegen en maak ik een praatje. Ben ik bezig met een groenproject, dan reageren voorbijgangers en vragen ze of ze mee kunnen doen. Ik had me geen beter pensioen kunnen voorstellen dan dit.” Alan: “Mieke heeft zelf die kans gegrepen. Zij en haar vriendin maken zoveel vlieguren voor ons. Het liefst ben ik er bij alle activiteiten bij, maar ik doe dit naast mijn drie bedrijven.” Mieke: “Ik vind het fantastisch dat ik Alan en Jerry kan helpen en zo de buurt leuker maak. Ik krijg er zoveel voor terug. Ik hoop er nog lang mee door te gaan.” 

Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'Beter een goede buurt: ‘Zorg dat je als organisator altijd vrolijk en positief bent’.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor Stadsdorp Beter een goede buurt

Stadsdorp Beter een goede buurt gebruikt de financiële steun van het Oranje Fonds voor het organiseren en bekendmaken van activiteiten. Daarnaast krijgen vrijwilligers een vrijwilligersvergoeding als blijk van waardering. 

Doe ertoe als buurt(bewoner)!