placeholder

‘Door samen te koken en eten leren buurtbewoners elkaar kennen’

“We willen buurtbewoners die eenzaam zijn in het buurthuis krijgen zodat ze niet alleen thuis zitten. Door samen te koken en te eten leren ze elkaar kennen.”

‘Door samen te koken en eten leren buurtbewoners elkaar kennen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Noordwolde
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
5000,=

“We richten ons niet alleen op ouderen, maar ook op allochtonen. We willen graag dat Nederlanders en nieuwkomers met elkaar in contact komen. Ook nodigen we nu bewoners van verschillende straten, die bij elkaar in de buurt liggen, uit. Ze kunnen hier samen koken, eten en opruimen. Ze komen tegelijkertijd meer over het dorp te weten”, vertelt penningmeester Jan Ophof over het project Samen Gezond Koken en Eten in ‘t Buurthuus in Noordwolde.

Gezond

“We hebben inmiddels meerdere keren met ouderenorganisaties samengewerkt. Met kerst maakten de deelnemers voor de maaltijd een kerststukje. Binnenkort sluit een diëtist zich aan. Zij vertelt van tevoren wat meer over gezond koken”, zegt het lid van Stichting Dorpscentrum 't Buurthuus Noordwolde.

Vrijwilligers

’t Buurthuus draait op vrijwilligers. “Zonder de fondsen en vrijwilligers wordt het niks. Iedere keer schrijf ik voor budget voor nieuwe activiteiten fondsen aan. Ik ben heel blij dat het dit keer ook weer is gelukt. Mensen leren elkaar door dit project kennen. En zeker de combinatie met gezond eten vind ik leuk.”

Drempel

“Als penningmeester vind ik het natuurlijk ook belangrijk dat ’t Buurthuus blijft draaien. Door mensen binnen te trekken zien ze wat er nog meer bij ons gebeurt. Hopelijk wordt zo de drempel om mee te doen aan andere activiteiten lager. Er gebeurt van alles. Verenigingen huren een ruimte, de fanfare oefent hier, er vinden creatieve workshops plaats en we hebben een theater en een filmhuis.”

Buurthap

Door het project ontstaan nieuwe activiteiten. “Er is nu ook de buurthap: mensen kunnen tegen een klein bedrag een maaltijd in ’t Buurthuus nuttigen. Verder zijn er plannen voor een dorpstuin. Het groente en fruit dat over is kunnen wij weer gebruiken voor het eten. In de toekomst willen we ook koken met kinderen. De basisschool zit naast het buurthuis. Het idee is om met scholieren van groep acht te koken.”

Nieuwe gezichten

De penningmeester is zelf ook vaak aanwezig als er samen wordt gekookt. “Dan kom ik even langs om te kijken hoe het gaat en mag ik mee-eten. Veel mensen ken ik van gezicht, maar toch zitten er ook vaak nieuwe gezichten bij. Ik woon hier al meer dan 40 jaar, maar ook ik kom dus weer nieuwe mensen tegen.”

Tip

Jan adviseert meerdere fondsen aan te schrijven als een initiatief financiële steun nodig heeft. “Als je grote bedragen aanvraagt, krijg je nooit alles. Je kunt beter meerdere fondsen aanschrijven voor een klein bedrag.”

Met het geld van het Oranje Fonds heeft de stichting inventaris aangeschaft. Daarvoor was een bedrag van € 5.000,= beschikbaar.

Meer informatie over Stichting Dorpscentrum 't Buurthuus Noordwolde.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.