‘Door mijn SchuldHulpMaatje kon ik op adem komen’

‘Door mijn SchuldHulpMaatje kon ik op adem komen’

"Ik kon het even niet meer alleen. Ik had wat achterstallige betalingen en dat ben ik eigenlijk niet gewend. Daarom zocht ik hulp.”

Zeeland, Middelburg

2017
12.650,=

“Door ziekte had ik een betalingsachterstand opgelopen en begon ik het overzicht kwijt te raken. Ik kwam bij SchuldHulpMaatje terecht en kreeg steun van een heel lief persoon”, vertelt Julia (38). “Mijn maatje stelde orde op zaken.”

Ontwrichtend

“SchuldHulpMaatje helpt mensen die met schuldenproblematiek te maken hebben”, legt secretaris Sari van Dixhoorn van Stichting Schuldhulp Middelburg uit. “De stichting is een initiatief van vijf Middelburgse kerken. Schuldenproblematiek werkt erg ontwrichtend in het leven van mensen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn.”

Schamen

“Mensen die bij ons komen hebben vaak al een hele lange weg achter zich. Ze schamen zich omdat ze schulden hebben en trekken daardoor niet op tijd aan de bel. Als iemand eerder om hulp vraagt, blijft de problematiek wat beheersbaarder. Vaak is er meer aan de hand of is er sprake van een combinatie van allerlei zaken waardoor ze het overzicht verliezen en dieper in het moeras zakken.”

Rust

Julia schakelde vroeg hulp in. “Ik wilde dat de aanmaningen stopten. Maar ik ben niet op de hoogte van de wetten en mogelijkheden. Mijn maatje heeft allerlei regelingen getroffen. Het gaf me zoveel rust dat iemand anders dat met mij deed. Daardoor kon ik op adem komen. Er viel een last van mijn schouders”, zegt de alleenstaande moeder.

Tweedeling

Voor haar maatje Hetty (59) was Julia een van haar eerste cliënten. “Ik wilde graag dit vrijwilligerswerk doen, omdat ik me steeds meer zorgen maak om de tweedeling in de maatschappij. Mensen die qua inkomen onderaan bungelen, hebben steeds minder kansen en worden streng in de gaten gehouden door instanties, vaak zonder maatwerk. Ondertussen worden de rijksten steeds rijker.”

Effect

“Ik ben handig met geld, cijfers en zaken uitzoeken en dus dit werk sluit goed bij mij aan”, gaat Hetty verder. “Het is leuk om anderen zichzelf te leren helpen en te zien dat het effect heeft. Soms bereik je als maatje meer bij instanties dan de cliënt zelf.”

Zelfredzaam

“Het maatje inventariseert eerst wat er aan de hand is”, vult Sari aan. “Soms hebben mensen al een tijd hun post niet opengemaakt. Als alles duidelijk is, wordt er gekeken of het mogelijk is afspraken te maken met de schuldeisers. Eigenlijk helpen onze maatjes de cliënten weer zelfredzaam te worden. We geven ze perspectief, maar ze moeten zelf weer de balans vinden in wat er binnenkomt en uitgaat.”

Inspirerend

“Het is heel fijn om dit werk te doen”, vindt Hetty. “Ik zou zelf zenuwachtig worden als ik in hun situatie zou zitten, maar iemand als Julia heeft een positieve en vrolijke uitstraling. Ze is warm en hartelijk. Ik vind dat mooi. Het valt me trouwens op dat mensen met minder middelen guller zijn bij collectes dan de rijken. Ze delen veel meer. Dat is inspirerend.”

Waardevol

Dankzij Hetty weet Julia nu precies hoe ze ervoor staat. “Ik ben heel blij met haar hulp. Het was meteen duidelijk dat ze iets voor me wilde betekenen. Ze heeft voor mij een brief gemaakt en een overzicht hoe ik moet aflossen. Nu heb ik alles weer onder controle. Het is zo kostbaar dat iemand je helpt en alles voor je uitzoekt. Dat is echt heel waardevol.”

Tip

Sari heeft een praktische tip voor initiatiefnemers van projecten die ook een aanvraag willen indienen voor inanciële hulp. “Kijk op de website van het fonds naar de voorwaarden.”

Het Oranje Fonds steunt de stichting drie jaar met een totaalbedrag van € 12.650,=. Van dat bedrag gaat het grootste deel naar de training van de vrijwilligers.

Meer informatie over Stichting Schuldhulp Middelburg.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte