‘In de Centro di Bario vind je de cultuur van Aruba’

‘In de Centro di Bario vind je de cultuur van Aruba’

“Bij ons kookproject in de wijkcentra maken zo’n 16 tot 20 deelnemers een gerecht. Ze leren zo gezond te koken en we bestrijden tegelijkertijd de eenzaamheid. Vaak is de interactie nog leuker dan het koken zelf.”

Cariben, Aruba

2018
105.773,=

“Met een mobiele keuken komen we naar de wijkcentra toe”, vertelt directeur Michael de Nobrega over het zogenoemde Bario Chef. Het is een van de programma’s op Aruba van Stichting MOBIS.

Levendige buurten

“In de jaren ‘80 en ‘90 waren de wijkcentra, de Centro di Bario, heel bloeiend, maar daarna werd er niet veel aandacht meer aan besteed”, legt Michael uit. “Wij stimuleren, coachen en ondersteunen de besturen van de wijkcentra om weer levendige buurten te realiseren. Ons doel is altijd het bevorderen van participatie en welzijnsontwikkeling.”

Behoefte

Zo wordt in de wijkcentra te weinig aansluiting gezocht bij de behoefte van buurtbewoners. “Wij willen wijkbewoners in de barios krijgen die zelf programma’s organiseren zodat er steeds meer activiteiten voor en door bewoners plaatsvinden.”

Vrijwilligers

Op Aruba zijn in verschillende districten tien wijkcentra te vinden. “De besturen bestaan uit vrijwilligers. Ze hebben geen managementervaring. De meesten werken van negen tot vijf. Onze stichting helpt op allerlei manieren, van het invullen tot subsidieformulieren, het voeren van de administratie tot het geven van cursussen om de klantvriendelijkheid te bevorderen.”

Behoefte

“Ook helpen we bij het uitvoeren van ideeën. Als er een bepaalde behoefte is, dan nemen ze contact met ons op om te kijken of we een activiteit kunnen verzinnen zodat er participatie plaatsvindt.”

Toeristen

“We vinden het heel belangrijk dat een project zelfredzaam wordt. Daarom willen we het kookproject koppelen aan toeristen. In het wijkcentrum vind je de cultuur van Aruba dus we nodigen hen een dag uit om een typisch Arubaans gerecht te leren koken. Met de opbrengst kunnen we andere dingen doen voor de buurt. We kunnen Bario Chef ook koppelen met ouderen.”

Jongeren

“Het cultuurprogramma Chispa Creativo is gericht op jongeren. Ze krijgen de mogelijkheid om kennis te maken met onder meer dans, muziek, fotografie en tekenen. We bieden workshops en langdurige cursussen aan voor kinderen uit minder economisch bedeelde gezinnen. Juist die doelgroep willen we een kans geven. In een jaar tijd hebben we rond de zesduizend deelnemers gehad.”

Samenwerking

“We geloven ook sterk in samenwerking en zoeken sponsoren op. Zo sponsort Aruba Bank Chispa Creativo zodat het programma kan doorgaan. Daar zijn we erg blij mee. We hopen dat de besturen ook ondernemend gaan denken, zodat ze minder afhankelijk zijn van subsidies. Je moet met de tijd mee.”

Servicebureau

Volgens Michael heeft het eiland zich te veel gericht op toerisme. “Dat heeft goed uitgepakt maar we zijn onze eigen bevolking een beetje vergeten. Hopelijk komt daar met onze hulp verandering in. Over een paar jaar hoop ik dan ook dat MOBIS een volwaardig servicebureau is. Dat Arubanen met een goed plan voor hun buurt weten dat ze bij ons kunnen aankloppen zodat hun idee werkelijkheid wordt.”

Tip

“Een tip bij het aanvragen van financiële hulp voor een project is dat er goed gekeken wordt naar de mogelijkheid tot zelfredzaamheid en de duurzaamheid van het project.”

De Samenwerkende Fondsen steunen de stichting met € 105.773,-. Dat geld gaat voornamelijk naar operationele en personeelskosten.

Meer informatie over Stichting MOBIS.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte