Maatjescontact
Cliënten van IrisZorg die vanuit een beschermde woonvorm zelfstandig gingen wonen zijn het afgelopen jaar gekoppeld aan een maatje. Bijzondere aandachtspunten in het maatjescontact waren (bevordering van) participatie, vrijetijdsbesteding en sociale activering. De cliënten zijn veelal mensen met een verslavingsachtergrond, zonder sociaal netwerk.
Praktisch gezien betekende dit dat de koppels gezellige dingen met elkaar ondernamen. Ze bezochten bijvoorbeeld activiteiten in de buurt en werkten samen aan vaardigheden zoals koken en omgaan met de computer. Dit is erg succesvol verlopen en wordt beschouwd als een zeer welkome aanvulling op de professionele begeleiding.
Begeleiding
Wel is gebleken dat het belangrijk is de cliënten eerder te koppelen, ruim voordat ze de overstap naar een andere woonvorm maken. Bovendien is er meer behoefte aan training, begeleiding en intervisie van de maatjes. Zo blijken de vrijwilligers het vaak lastig te vinden om op een goede manier om te gaan met de ingewikkelde problematiek van hun maatjes.
Plan
Daarom komt men nu met een veelomvattender plan om per jaar dertig cliënten die in de overgangsfase naar meer zelfstandig wonen verkeren, te koppelen aan een vrijwillig maatje dat hen daarbij ondersteunt. De vrijwilligers, die worden geworven in samenwerking met de vrijwilligerscentrale worden grondig getraind en begeleid en er wordt intervisie opgezet.
Na de eerste twee jaar is IrisZorg voornemens het project structureel in de eigen begroting op te nemen. Het Oranje Fonds steunt met een bijdrage van € 38.000,= over een periode van drie jaar.
Bekijk meer projecten