placeholder

COC Nederland: ‘Door de GSA heb ik nieuwe vrienden gemaakt en is er meer acceptatie’

Op de basisschool in groep 8 kwam hij uit de kast. Daarna werd Samuel (15) uit Middelburg gepest. Dat wilde hij op de middelbare school niet meer meemaken. Hij nam daarom het initiatief voor een Gender & Sexuality Alliance. “Toen het begon te lopen, besefte ik dat we een verandering teweeg brachten. Door het GSA-Netwerk hoef ik me niet meer te schamen en kan ik mezelf zijn.”

Locatie:
Amsterdam

Via de GGD hoorde Samuel over het initiatief van COC Nederland dat middelbare en mbo-scholen veiliger maakt voor LHBTI+ scholieren. “LHBTI is een afkorting voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. De plus staat voor alle andere manieren waarop mensen hun gender of seksualiteit noemen. Ik ging in gesprek met de school en na een maand hadden we een GSA opgericht. Ik wist niet of anderen ook interesse hadden, maar er kwamen steeds meer leerlingen naar de meetings. Er kwamen ook mensen uit de kast. Niet alleen leerlingen van het eerste jaar, ook van het tweede, derde en vierde jaar.”

Ook Jakob (14) uit Deventer kreeg veel negatieve reacties toen hij in de brugklas uit de kast kwam. “Toen ik een poster over de GSA zag hangen, bleek dat daar niet veel meer mee werd gedaan. Samen met een vriendin heb ik dat nieuw leven ingeblazen.”

"Niemand moet worden beoordeeld op geaardheid, genderidentiteit of wat iemand dan ook anders maakt dan de rest"
Jakob
GSA Netwerk

Samuel: “De GSA is een fijne plek. Je kan daar jezelf zijn, met anderen praten over je gevoelens en gedachtes en leuke dingen samen doen. Het is een soort familie.” Jakob: “We vergaderen een keer in de twee weken in een lokaal op school. Dat is vooral gezellig. De groep bestond een keer uit dertig leerlingen. Er komt nu ook een regenboogkunstwerk in het lokaal. Een conciërge kwam met dat idee. Ik vind het heel leuk dat docenten en andere medewerkers er ook mee bezig zijn.”

Paarse Vrijdag en Coming Out Day

Allebei vieren ze nu op hun school Paarse Vrijdag en Coming Out Day. Samuel: “We hijsen de regenboogvlag. Tijdens biologie en maatschappijleer wordt er meer aandacht gegeven aan LHBTI+, seksuele geaardheid en genderdiversiteit.” Bij Jakob op school droegen afgelopen jaar veel docenten op Paarse Vrijdag paarse kleding en werden paarse mondkapjes uitgedeeld.

Samuel: “Ik had niet verwacht dat er zoveel animo voor zou zijn. Het geeft me een goed gevoel. Toen ik op de middelbare school kwam, was alles nieuw en spannend. Door de alliantie voel ik me sterk in mijn schoenen staan en zelfverzekerder. Ik ben trots op mezelf. Ik doe ertoe. Ik krijg ook complimenten. Want mijn initiatief heeft veel anderen geïnspireerd. Ik heb het gevoel dat ik hen moed heb gegeven en ze nu voor hun geaardheid durven uit te komen.”

Jongeren supporten elkaar

Op de school van Samuel bestaat de GSA vier jaar. “Nu het zo lang bestaat en veel meer leerlingen ervan af weten, voel ik me als homoseksuele jongere geaccepteerd en veilig. Toen het er niet was, wist ik niet dat er meerdere jongeren waren die zich net zo voelen als ik. Dan voel je je best alleen. Er is nu meer openheid. Mensen die eerst nog niet veel wisten over LHBTI+, weten nu wat het inhoudt en supporten ook anderen. Er is meer wederzijds begrip en het wordt geaccepteerd. Het is gewoon veel fijner op school.”

Jakob is het met hem eens. “Door de GSA heb ik nieuwe vrienden gemaakt. Ook bij ons op school is er meer acceptatie. De homofobie is niet helemaal weg, maar meer mensen kunnen nu beter met LHBTI+-jongeren omgaan. Het is makkelijker om erover te praten.  Doordat de groep steeds groter werd, kwamen er meer mensen die zich anders voelden. Ze hebben nu ook vrienden die zich hetzelfde voelen. In ons netwerk zitten ook een paar mensen die nog niet uit de kast zijn gekomen. Bij ons kunnen ze zichzelf zijn. Dat is heel fijn.”

"Door de Gender & Sexuality Alliance op school hoef ik me als homoseksuele jongen niet meer te schamen en kan ik mezelf zijn"
Samuel
GSA Netwerk

De twee hopen dat op alle scholen GSA’s komen. Samuel: “GSA’s zijn belangrijk omdat iedereen zich veilig moet kunnen voelen op school. Niemand moet zich anders voelen dan anderen vanwege hun eigen seksualiteit of genderidentiteit. Ik weet van vrienden die op een school zitten zonder zo’n netwerk dat er minder begrip is. Ze voelen zich niet geaccepteerd en minder veilig.”

Iedereen verdient dezelfde kans

Hij vindt het supermooi dat het Oranje Fonds ervoor zorgt dat mensen door hun steun een kans krijgen en zich gewaardeerd voelen. “De nominatie voor een Appeltjes van Oranje gaf mij echt een boost. Het is ook gaaf dat de koning de prijs uitreikt.” Jakob: “COC Nederland en de GSA-netwerken verdienen deze nominatie. Ze hebben zoveel gedaan en bereikt.”

Jakob vindt het heel belangrijk om gelijke kansen te creëren voor jongeren. “Kinderen of jongeren moeten niet buitengesloten worden wegens hun geaardheid, genderidentiteit of wat iemand dan ook anders maakt dan de rest. Niemand moet daarop worden beoordeeld.  Door GSA’s hebben mensen meer begrip hebben voor elkaar.” Samuel: “Ja, iedereen verdient dezelfde kans. We willen allemaal iets bereiken in ons leven. Als je niet als een gelijke wordt behandeld, voel je je minderwaardig. We zijn er met z’n allen en moeten er samen een groot feest van maken.”

Zo doet de Gender & Sexuality Alliance ertoe voor jongeren 
De Gender & Sexuality Alliance maakt middelbare en mbo-scholen veiliger voor LHBTI-jongeren. De leerlingenclubs vergroten sociale acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in het onderwijs en verbeteren de levens van LHBTI-jongeren. Door het netwerk ontstaat er wederzijds begrip en kan iedereen zichzelf kan zijn.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor de Gender & Sexuality Alliance
De steun van het Oranje Fonds draagt bij aan het creëren van gelijke kansen voor jongeren. Door achter het initiatief van COC Nederland te staan, worden minder jongeren buitengesloten wegens hun geaardheid of genderidentiteit. De nominatie voor de Appeltjes van Oranje betekent waardering voor al het verrichte werk.

Lees de verhalen van alle genomineerden