placeholder

‘Buurtbewoners bieden elkaar de helpende hand’

“We willen dat mensen voor elkaar zorgen, niet vanuit de zorg maar vanuit medemenselijkheid en burgerschap.”

‘Buurtbewoners bieden elkaar de helpende hand’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Meerlo
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
13.500,=

“Daarom zijn we bezig met het ontwikkelen van een wijknetwerk in de Norbertuswijk in Horst. Het is een netwerk van buren die een oogje in het zeil houden en elkaar de helpende hand bieden”, zegt projectleider Karin van der Plas van Stichting Naoberzorg Nederland. “Het project begon als een burgerinitiatief waarbij enthousiaste mensen de kar trekken.”

Huis van de wijk

Wijkbewoners kunnen elkaar nu al tegenkomen in het Huis van de wijk. “Het is een soort buurcentrum waar iedereen kan binnenlopen. Het zit aan de basisschool. Opa en oma komen koffie drinken en zien tegelijk hun kleinkind naar school gaan.” In het gebouw vinden allerlei activiteiten plaats. “De bezoekers ontplooien zelf allerlei initiatieven, zoals een handwerkclub, computerlessen of spelletjesavonden.”

Meldpunt

In het Huis van de wijk komt ook een Meldpunt van, voor en door bewoners. “Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de vragen die aan de huisarts worden gesteld gaan over zaken als gevolgen van rouw, verlies, eenzaamheid of mantelzorg. We willen dat deze ‘niet-medische’ vragen bij het Meldpunt terechtkomen.”

Vrijwilligers

“Familie, buren of vrienden kunnen bijvoorbeeld melden dat een weduwe in de straat niet meer buiten durft te komen of eenzaam is en graag met iemand koffie wil drinken. We leggen deze hulpvraag dan voor aan een van onze vrijwilligers”, legt Karin uit. “We komen alleen ‘in beweging’ als er door onze medewijkbewoners of door een professional aan de bel wordt getrokken.”

Ontmoeting

“Het gaat dus om ontmoeting en mensen uit hun isolement halen. Eigenlijk kan het van alles zijn. Vaak doen onze vrijwilligers dingen waar een professional geen tijd voor heeft. Onlangs hielpen we een zwaar verwaarloosde man. Hij kreeg nooit bezoek. We boden gezelschap, een kopje thee en een luisterend oor. Ook zorgden we ervoor dat hij tenminste één keer per dag iets te eten kreeg. Deze situatie heeft veel indruk op ons gemaakt. Maar iemand kan ook aan onze vrijwilligers vragen om zijn hond uit te laten.”

Familiegevoel

“Iedereen in de wijk kan een rol spelen, want iedereen doet mee en doet ertoe. Door het wijknetwerk ontstaat er een familiegevoel. We zijn er echt voor elkaar, men weet elkaar te vinden. We werken ook samen met de huisarts en verwijzen naar professionele organisaties. Die samenwerking tussen de vrijwilligers en de professionele zorg is naar mijn idee uniek.”

Aandacht 

“Het mooiste is dat je mensen met een beetje aandacht al heel gelukkig kunt maken. Het kost geen geld. Je gaat bij iemand op bezoek en maakt zo zijn dag goed. Als vrijwilliger krijg je er ook energie van. Je kunt dingen echt oplossen. Sommige hulpvragers worden zelf vrijwilligers. Dat is natuurlijk helemaal mooi. Dan heb je iemand die eerst eenzaam was bereikt en nu zijn eigen waarde toevoegt. Dat is echt top.”

Het Oranje Fonds steunt het project met € 13.500,=. Dat geld gaat naar het ontwikkelen van een werkplaats voor de vrijwilligers en voor scholing van de vrijwilligers. 

Meer informatie over Stichting Naoberzorg Nederland.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven