Ook twee andere straten zijn tegenwoordig van de partij. En elk jaar sluiten weer nieuwe buren aan. “Burendag brengt mensen bij elkaar. Het is een laagdrempelige manier om contact te leggen. Nieuwe bewoners spreek ik ook altijd aan om kennis te maken. Natuurlijk vertel ik dan ook gelijk over onze Burendag.”
Verbinding
De organisatie begint al eind april. In het Burendag-weekend zijn ze van vrijdag tot en met maandag bezig. “Het is echt een feestje van de buurt. Mensen komen spontaan helpen met opbouwen, kinderen draaien worstjes op de barbecue, op zondagochtend maken we samen schoon. De verbinding blijft, ook na Burendag. Zo was er een vrouw die moeite had met administratieve zaken. Nu krijgt ze hulp van een buurman. Op zulke dagen ontdek je wat je elkaar te bieden hebt. Dat is mooi.”
Vriendschappen
Ook zijn er mooie vriendschappen ontstaan. Een groep buurmannen houdt bieravonden, de vrouwen hebben een eetclub en er zijn walking dinners. “En om het jaar gaan we met de buurmannen een weekend weg. Toen ik vijftig werd, nodigde ik de hele straat uit.” Volgens Marcel gaat het in het leven om verbinding. “Ik vind het belangrijk om ruimte te creëren zodat mensen met elkaar in contact kunnen komen. Je hebt elkaar nodig.”
Erbij betrekken
Hij vindt het initiatief dan ook fantastisch. “Tijdens Burendag breng je mensen samen. Sommigen vinden het makkelijk om op iemand af te stappen en een praatje te maken, maar anderen niet. Dan is het juist mooi om op zo’n dag te zien dat er altijd een paar buurtbewoners zijn die de mensen opzoeken en erbij betrekken.”
Ontmoeting
Bij de activiteiten op Burendag gaat het altijd om ontmoeting. “We kijken goed hoe we contacten kunnen leggen tussen mensen die elkaar normaal minder vaak spreken. Daarom proberen we in de samenstelling van de groepen te mixen. Het is de bedoeling dat je anderen leert kennen. Dat is het mooiste aan Burendag.”
Thema’s
De buurt verzint elk jaar een thema. “In 2024 was er een dansworkshop van de plaatselijke dansschool, een tuinenroute met oud-Hollandse spelletjes als blikgooien en spijkerpoepen, daarna een muziekbingo en een pubquiz.” Eerder gingen bewoners tijdens de Buurt Carrousel in groepjes elke keer bij iemand anders thuis of in de tuin eten. Bij Voetjes van de Vloer was er een silent disco met rookmachines. Andere thema’s waren Buurbbq, Bloemenpracht & BuurBQ, Buurtbingo en Proud to be Vaut.
Save-the-date
De organisatie zorgt voor alles: van tenten en versiering tot catering. De bijdrage van het Oranje Fonds maakt dat net wat makkelijker. “We sturen een save-the-date in de buurtapp, delen het thema en gaan daarna langs de deuren om mensen enthousiast te maken. Zo proberen we iedereen erbij te betrekken.”
Nieuwe generatie
Maar niks moet. “De sfeer is ontspannen. De oudste deelnemer is bijna tachtig en ondertussen lopen er ook kinderen rond. Eigenlijk is het Koningsdag in het klein. We weten dat het overal in het land wordt gevierd. Iedereen doet mee. Dat is geweldig. Burendag sluit bij iedereen aan.” Hij vindt het leuk dat de tieners ook enthousiast zijn. “Als we opruimen, helpen ze automatisch mee. Ze blijven hangen tot het eind. Dat vind ik gaaf om te zien. Dat is de nieuwe generatie die het straks overneemt. Daar ben ik het meest trots op.”
Foto’s gemaakt door Marcel Le Febre