"Het zijn vrienden waarmee je kunt lachen en met wie je afspreekt na school of werktijd.” Aan het woord is een 17-jarig meisje dat gaat deelnemen aan het project Netwerkmaatje van Stichting Welzijn Brummen.
Isolement
“We hebben al een goedlopend maatjesproject, maar met Netwerkmaatje hopen we mensen op een duurzamere manier uit de eenzaamheid te halen”, vertelt een projectleider. “Wij helpen hen mensen om zich heen te verzamelen, zodat ze niet alleen in het leven staan."
Het project staat nog in de kinderschoenen. “We richten ons op ouderen, jongeren en nieuwkomers. We gaan gebruikmaken van de methodiek ‘Natuurlijk, een netwerkcoach!’ (NEN!). Met die aanpak kunnen hulpvragers hun eigen netwerk in kaart brengen en vervolgens activeren. Als je een netwerk hebt, dan ben je niet alleen.”
Netwerkcoach
De deelnemers krijgen steun van een getrainde vrijwillige netwerkcoach. “Die geeft negen maanden tips en tools voor het versterken van het sociale netwerk. Je kunt je buurt, collega’s of oude club- en schoolgenoten tot netwerk maken. Je moet wel je best doen, want het komt niet vanzelf aanwaaien.” De toekomstige deelnemer heeft er zin in. “Het lijkt me heel leuk om met een coach een netwerk op te bouwen voor mezelf.”
Naoberschap
Ook in de grote steden is er volgens de projectleider veel eenzaamheid. “In deze tijd gaat iedereen voor zichzelf. Hier in het dorp voelen mensen zich al redelijk verplicht tot goed burgerschap. We hopen dat ons project een moderne variant wordt van ‘naoberschap’. Vroeger heerste er een gemeenschapsgevoel en vormde de buurt een stevig netwerk. Dan kwam de buurvrouw een pannetje soep brengen als je ziek was.”
Lotgenoten
“Eenzaamheid is best wel een groot probleem. Veel mensen die eenzaam zijn schamen zich om dat toe te geven. Er zijn twee soorten. Bij sociale eenzaamheid ziet iemand te weinig mensen. Bij emotionele eenzaamheid is er niemand om het wel en wee mee te delen. Ouderen missen bijvoorbeeld iemand met wie ze een echte connectie hebben. Dat kun je oplossen door lotgenoten met elkaar te verbinden.”
Krachten bundelen
De stichting slaat de handen ineen met andere partijen. “We willen graag onze krachten bundelen met andere organisaties. Als zij ook mensen opleiden tot trainer van deze methodiek kunnen zij het doorgeven aan de netwerkcoaches. Zo ontstaat er een stevige basis.”
Toekomst
“Voor de toekomst zou het mooi zijn als we een aanpak bieden waarbij de ouderen elkaar kunnen vinden. Dat hun netwerk ook bestaat uit lotgenoten. Het zou ook geweldig zijn als een hulpvrager zelf netwerkcoach wordt en uiteindelijk trainer. Dan verspreidt het zich als een olievlek.”
Het Oranje Fonds steunt de stichting met € 13.000,=. Dat geld is bestemd voor het opstarten van het project.
Meer informatie over Stichting Welzijn Brummen.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.