placeholder

‘We sporten, maar we lachen en huilen ook samen’

“Bijna iedereen die meedoet aan Walking Football heeft een rugzakje. De een heeft dit, de ander dat. Je kunt het zo gek niet bedenken. Dat is het mooie eraan. Zelf ben ik twee jaar geleden gedotterd na een hartinfarct.”

‘We sporten, maar we lachen en huilen ook samen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Kerkrade
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
23.000,=

Wiel van Wersch (63) doet vanaf het begin mee met Walking Football - Roda JC Old Stars, wandelvoetbal voor ouderen. “Ik zag het toevallig op Facebook voorbijkomen. ‘Dit ga ik doen en ik ga me er gelijk voor aanmelden’, zei ik tegen mijn vrouw. Je merkt dat de oud-voetballers het spelletje nog veel te graag spelen. En dit is een manier om het op je oude dag op een verantwoorde manier te doen.”

Vriendengroep

Maar het is niet alleen een potje voetbal waarbij de bal niet boven heuphoogte mag komen en rennen uit den boze is. “Ik heb er een compleet nieuwe vriendengroep bij. We sporten, maar we lachen en huilen ook samen. Het is niet meer uit mijn leven weg te denken. Als het voetbalseizoen stilligt, dan zien we elkaar nog steeds. We hebben net nog gewandeld. En dan gaan onze vrouwen natuurlijk ook mee.”

Facebookpagina

“En dat is zo mooi aan dit project”, zegt projectmanager Yara Keulers van Stichting Roda JC Kerkrade Midden in de Maatschappij. “Een van onze doelen was mensen in beweging brengen, maar we hadden niet kunnen bedenken dat de voetbalploeg binnen korte tijd zou uitgroeien tot een echte vriendengroep. Ze vinden het uurtje trainen op woensdagochtend leuk, maar de tweede helft is gezelliger. Koffie drinken, samen douchen en Limburgse vlaai eten”, zegt ze lachend. “Ze hebben zelfs een eigen Facebookpagina!”

Werkeloosheid

“Officieel is Walking Football voor zestigplussers, maar wij hebben de leeftijd bewust verlaagd naar mensen vanaf 55 jaar omdat er in de regio veel werkeloosheid heerst. Door deze sport komen werklozen weer onder de mensen en hopen we een positieve flow in gang te zetten. We hebben bijvoorbeeld iemand gehad met een mentale achterstand. Hij was nog geen 55, maar wilde zo graag meedoen. Hij kwam iedere week en had ineens heel veel vrienden erbij. Toen hij weer een baan vond, kon hij helaas niet meer komen.”

Vrouwen

In het begin lag de focus vooral op mannen, maar er zijn inmiddels ook vrouwen aangehaakt. “Dat is wel uniek. We zitten nu na te denken over een vrouwenteam.” Ook is er tijdens de trainingen een fanatieke groep en een recreatieve. “Er zijn mensen die al hebben gevoetbald en die het nog nooit hebben gedaan maar laagdrempelig willen bewegen. De deelnemers kunnen dus trainen op hun eigen niveau, maar tijdens de wedstrijd aan het eind van de training spelen ze samen.”

Roel Brouwers

De voetballers zijn onderdeel van de club uit Kerkrade. “We willen ze echt een ervaring geven. De training door oud-speler Roel Brouwers vindt plaats in de Soccer Arena of het Parkstad Limburg Stadion. Iedereen ontvangt Roda JC-kleding in bruikleen. Tijdens het seizoen vinden er regelmatig oefenwedstrijden plaats tegen andere voetbalclubs. Dan gaan ze in een bus van de club naar de andere verenigingen toe. Ze voelen zich daardoor hartstikke trots en worden zo onze ambassadeurs.”

Geluk

“Wij hebben echt het geluk dat we bij een profclub zitten waarbij we zelfs in het stadion trainen”, beaamt Wiel. “En bij uitwedstrijden gaan ook er ook mensen mee om ons te supporten. Kijken naar Walking Football is volgens mij alleen interessant als je erbij betrokken bent, maar door het te doen komt het voetbalhart weer tot leven. Ik had nooit gedacht dat het zoveel met mij zou doen.”

Het Oranje Fonds steunt het project met € 23.000,=, verspreid over twee jaar. Het geld wordt breed ingezet. Van projectontwikkeling, facilietiten tot inschrijfgeld voor toernooien en vervoer.

Meer informatie over Stichting Roda JC Kerkrade Midden in de Maatschappij.