Stichting Samen Ondernemend Leren (SOL) realiseert momenteel een negende Vangnetwerk in Rotterdam. Jenny Zwijnenburg ontwikkelde deze methode. “We zoeken met het project Vangnetwerken naar manieren om mensen met elkaar te verbinden. Als mensen samen dingen ondernemen, voor elkaar van betekenis zijn, dan ontstaat vanzelf verbinding. Mensen die eenzaamheid ervaren helpen zo elkaar.”
Meedoen
“Door actief bij te dragen, ervaren deelnemers hun kracht ”, legt Jenny uit. “Het is heel simpel. Iemand geeft bijvoorbeeld aan dat ze wil leren breien. Een ander gaat haar dat leren en de rest van de groep doet ook mee. Tijdens het breien praten ze over van alles. En zo raken ze vanzelf met elkaar in gesprek.”
Vrienden
“Door activiteiten krijgen ze dus contact met elkaar en kunnen ze elkaar steunen. Als iemand ergens niet alleen heen kan, biedt een ander aan om mee te gaan. Na een tijdje zie je dat mensen iets voor elkaar betekenen. Dan bereik je dus iets heel anders dan wat een hulpverlener kan bieden. Ze zijn echt vrienden en hebben plezier met elkaar. Ze zijn trots op hun groep. Dat vind ik een van de mooiste dingen.”
Investeren
Stichting Samen Ondernemen Leren kreeg vanuit het Corona sociaal herstelfonds als eerste een bijdrage voor hun project Vangnetwerk. “Door de steun hebben we nu de tijd om zo’n netwerk op te zetten. Want er gaat veel tijd in zitten: activiteiten stimuleren en zorgen voor stabiliteit. Door deze bijdrage krijgen we de kans om te investeren.” Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport steunt het speciale fonds van het Oranje Fonds met 1 miljoen euro. Dat geld is bedoeld voor projecten die eenzaamheid tegengaan die is ontstaan of toegenomen door corona.
“Door corona stond het openbare leven bijna twee jaar stil. In Rotterdam-Noord konden mensen niet meer spontaan naar een buurtcentrum voor een kopje koffie, een praatje of een taalcursus. Gewoon even onder de mensen komen. De vrouwen die nu als groep samenkomen, hebben het heel zwaar gehad. Zo zat een moeder met vier kinderen hele dagen thuis. Maar ook had een vrijwilliger het moeilijk, omdat het vrijwilligerswerk dat haar overeind hield stil lag.”
“Nu kunnen we weer spontaan dingen doen. We kunnen gaan bruisen met deze negende groep. De eerste groep begon in 2013. Die mensen spreken nog steeds met elkaar af. Er is zelfs een mevrouw van 55 jaar die haar eerste vriendje kreeg dankzij ons netwerk."
Meer weten over het Corona sociaal herstelfonds?