“Ik raakte ongemerkt in een sociaal isolement”
In voor- en tegenspoed, tot de dood jullie scheidt? ‘Ja!’ antwoordde een tot over zijn oren verliefde Eric volmondig. Maar tegenspoed lag op de loer; hij was amper 26 toen de liefde van zijn leven ziek werd en is nu dertig jaar – met alle liefde – haar mantelzorger. Eric vond steun bij Mantelzorgelijk, een lotgenotenplatform dat Marjolijn opzette toen ze na het overlijden van haar moeder de zorg over haar vader kreeg en tegen muren opliep.
“Het woord mantelzorger bestond nog niet eens toen mijn vrouw zorgafhankelijk werd,” begint Eric zijn verhaal. “Die zorg heeft ze altijd van mij gekregen, dat vind ik niet meer dan logisch. Haar man ben ik niet meer, ik ben haar hulpverlener. Ik noem het niet meer ‘houden van’, maar ‘dierbaar XXL’. Het gaat veel verder dan houden van, het zit veel dieper.” Voor Marjolijn begon het mantelzorgen toen haar moeder overleed en haar vader behoorlijk verward was. Marjolijn: “Ik dacht: ik doe dit er even bij en ga zo snel mogelijk de basiszorg in gang zetten. Wat heb ik me daarin vergist! Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Ik kon niet geloven dat ik hier in Nederland het wiel moest uitvinden. Dit overkomt toch veel meer mensen van mijn leeftijd? Ik heb aan de keukentafel een website in elkaar geknutseld en ben begonnen met Mantelzorgelijk. Een platform voor lotgenotencontact; waar lopen we tegenaan en hoe kunnen we elkaar helpen? Daar leerde ik van; ik kreeg praktische hulp en steun van mensen die zich in mij herkenden.”
Verbinding
Eric: “Mijn vrouw heeft al die jaren goede zorg gekregen, maar mij heeft het alleen maar gekost. Ik heb een heel zware burn-out met PTSS-klachten, ik raakte mijn baan kwijt en zit nu in een uitkeringssituatie. Mantelzorgers zijn creatief in het zoeken naar oplossingen en omdat we vaak tegen dezelfde muren oplopen, kunnen we elkaar helpen. Maar minstens zo belangrijk is dat ik me, nu ik mijn verhaal deel, niet meer alleen voel; ik krijg steun, herkenning en erkenning. Onze situatie verbindt ons; dat ik zo weinig hoef uit te leggen om toch begrepen te worden, voelt fijn. Ik doe dit graag en dat ik anderen met mijn verhaal ook kan helpen, is een soort roeping voor me geworden.” Marjolijn: “Ik hoor van veel deelnemers terug dat ze heel blij zijn dat ze met hun vragen én zorgen terechtkunnen op mantelzorgelijk.nl. Er is altijd wel iemand online die antwoord geeft, zelfs midden in de nacht. Dat heb je bij instanties niet, daar vind je geen ervaringsdeskundigen door wie je je gehoord voelt op momenten dat jij er behoefte aan hebt.”
Isolement
Eric: “Ik wilde niet zeuren, dus ging steeds minder vaak vrienden en familie bellen. Sociale contacten moest ik vaak afzeggen en zo bouwde ik ongezien en ongemerkt een sociaal isolement op. Veel mensen zien het niet, maar er gebeurt achter deuren meer dan we denken. Ik hou me sterk, maar het mooie aan Mantelzorgelijk is dat ik dat toneelspel even uit kan zetten.” Marjolijn: “Voordat mijn moeder overleed had ik er ook nooit over nagedacht, maar mantelzorg is de nieuwe hoeksteen van de zorg: je bent het, je wordt het of je krijgt het. Waarom is er dan geen mantelzorgbijslag? Eric is niet de enige die zijn baan is kwijtgeraakt, maar nog steeds is er geen eenduidig beleid. Dat willen we aankaarten door met elkaar een vuist te maken. We willen van Mantelzorgelijk een toegankelijk en veilig community-platform maken, en tegelijkertijd een grotere vuist kunnen maken doordat meer mensen zich aansluiten.”
Veranderd
Marjolijn: “Eric is heel open en dat ben ik zelf ook geweest. Vaak tot verbazing van mijn vrienden, zij vonden het raar dat ik mijn verhaal naar buiten gooide. Maar nu ze met mantelzorg in aanraking zijn gekomen zeggen ze: wat heb je dat goed gedaan, ik heb er zoveel aan gehad.” Eric: “Alleen het delen van je verhaal kan al zoveel verschil maken. Ik besef nu: ik tel ook mee. Mijn vrouw staat op de wachtlijst van een verzorgingstehuis. Het gaat niet per se slechter met háár, maar er is bij míj iets veranderd. Ik kan niet meer. Maar ik zie licht aan de horizon, het komt goed. Ik kan oprecht zeggen dat er een heleboel aan me voorbij is gegaan in het leven. Ik zou dat heel graag oppakken. Niet inhalen, maar oppakken. Voor mij wordt alles al een stuk rooskleuriger als ik zonder vrees kan leven, niet meer alert hoef te zijn. Het zit ‘m in de kleine wensen.”
KPN Mooiste Contactfonds
Mark Versteegen (Head of Corporate Sponsorships bij KPN): “Het Mooiste Contact Fonds is 15 jaar geleden opgericht met als doel kwetsbare mensen te helpen bij wie eenzaamheid op de loer ligt. Wij zetten financiële middelen, ict, telecom en KPN-collega’s in om ze weer in verbinding te brengen met de wereld om hen heen. Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid helpen we, samen met het Oranje Fonds, achttien sociaal ondernemers die zich inzetten om eenzaamheid te verminderen op weg, met de bedoeling dat ze op de lange termijn zelfvoorzienend worden. We nemen ruim de tijd – drie jaar – en de start ups krijgen serieus geld én KPN-collega’s die vrijwillig vanuit hun expertise helpen om ze echt dat duwtje in de rug te geven.” De deelnemers krijgen een financiële impuls, workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. De sociaal ondernemers werken aan leiderschap, ondernemerschap en financieel management. Daarnaast wisselen ze ervaringen uit met elkaar.
Laat je inspireren door andere artikelen in ons Oranje Magazine
Wil je meer weten over de projecten die wij steunen? Laat je inspireren door ons Oranje Magazine over bijzondere projecten en de mensen die ze mogelijk maken. Want de bijzondere verhalen van sociale initiatieven doen ertoe.
