De kracht van vrijwillige zorg in het gezin

Vrijwillige zorg in het gezin werkt! Dat bleek tijdens de jaarlijkse Voor de Jeugd Dag op 7 oktober 2019 in Amsterdam, waar drie medewerkers van vrijwilligersprojecten hun persoonlijke verhaal vertelden.

placeholder

Ruim 1500 geïnteresseerden uit het hele land komen op 7 oktober 2019 voor het congres naar Amsterdam om zich te laten inspireren en kennis uit te wisselen. De grote industriële hal op het westergasterrein vult zich al vroeg in de morgen met mensen die wandelen langs informatie-stands, koffiedrinken aan één van de picknicktafels of het programma bestuderen. 

Interactieve sessie
In de theaterzaal verzorgt het Oranje Fonds een interactieve sessie over Vrijwillige Zorg in het Gezin. Een driejarig programma waarbij vrijwilligers worden ingezet in kwetsbare gezinnen. Drie van de gesteunde projecten zijn uitgenodigd om hun persoonlijke verhaal te delen. Door de huiselijke inrichting van de zaal - met Perzisch tapijt, een ouderwetse staande lamp en een gezellige zithoek - ontstaat al gauw een intieme sfeer die uitnodigt om verhalen met elkaar te delen.

Het Oranje Fonds, bijt het spits af. “Heeft u zich wel eens ergens voor ingezet, zonder dat dit werd betaald?” Het valt even stil in de zaal, maar al snel beginnen de aanwezigen ervaringen uit te wisselen. Bijna iedereen in de zaal blijkt wel eens iets te doen voor een ander: van het wandelen met de hond van de buren, tot dagelijkse mantelzorg voor een familielid. 

Stichting IFTIN
Helaas heeft niet iedereen een netwerk om op terug te vallen. Daar weet Khadija Ali, vrijwilliger bij Stichting IFTIN, alles van. “Twintig jaar geleden ben ik van Somalië naar Nederland gekomen. Buiten mijn man kende ik niemand en ik voelde me erg alleen. Toen ik hoogzwanger was en twee kleine kinderen had, ben ik fantastisch begeleid door een vrijwilliger. Ik weet nog hoe wij samen in haar rode Ford naar gesprekken op school reden en zij het gesprek voor mij vertaalde. Haar hulp heeft mijn leven veranderd. Daarom wil ik nu graag iets teruggeven en een rolmodel zijn voor andere vrouwen.” 

Taal Doet Meer
Merlijn Slothouber van Taal Doet Meer onderstreept waarom ondersteuning bij het aanleren van de taal belangrijk is. “Zonder taal heb je geen stem. En een taal leer je pas écht door met anderen te praten. Bij Taal Doet Meer werken meer dan 1000 vrijwilligers, die nieuwkomers begeleiden bij het leren van de Nederlandse taal. Zij geven belangeloos de tijd en persoonlijke aandacht die ontzettend nodig is bij het aanleren van een nieuwe taal.”

Humanitas
Magda Soeteman is vrijwilliger bij Humanitas Zoetermeer en begeleidt een 22-jarige alleenstaande moeder die geen netwerk heeft om op terug te vallen. “Ik help haar met praktische dingen zoals de boodschappen, maar ik bied vooral een luisterend oor. Ik wil haar het gevoel geven dat ze haar verhaal kwijt kan. Elke keer word ik met open armen ontvangen en ze is zó blij dat ik alle tijd voor haar heb.”

“Luisteren vind ik het belangrijkste", benadrukt Magda. "De mensen die ik ondersteun hoeven niets bij mij en houden zelf de regie.”

Samenwerking tussen vrijwilligers en professionals
Ondertussen komt de interactie met het publiek op gang. Vragen als “Hoe worden vrijwilligers getraind?” en “Hoe kunnen vrijwillige en professionele zorg samengaan binnen een gezin?” Inti Schutte van Humanitas heeft hier ervaring mee en vertelt dat het op de juiste manier opleiden van vrijwilligers en afstemming met professionals belangrijk is. “Wij merken in de praktijk dat de samenwerking heel goed verloopt. Een vrijwilliger voegt net de aandacht en ondersteuning toe waar een professional soms geen tijd voor heeft.”

Het Oranje Fonds gelooft in een samenleving waarin niemand buitengesloten raakt. Tijdens de inspirerende dag is maar weer gebleken hoe belangrijk vrijwilligers zijn in kwetsbare gezinnen.

Foto boven artikel: medewerkers en vrijwilligers van Stichting IFTIN, Taal Doet Meer en Humanitas Zoetermeer vertelden op het congres hun verhaal. V.l.n.r.: Shukri Hassan, Merlijn Slothouber, Inti Schutte, Khadija Al & Amina Abdi.