Bijeenkomst Joan Ferrier Emancipatiefonds 7 maart 2024
Het Joan Ferrier Emancipatiefonds richt zich op het ondersteunen van initiatieven die de emancipatie en empowerment van meisjes en vrouwen in het Koninkrijk der Nederlanden bevorderen. Na het overlijden van Oranje Fonds bestuurslid Joan Ferrier is in 2014 op initiatief van het bestuur symbolisch dit Fonds op Naam opgericht. Vanaf 2014 tot 2023 is vanuit het Oranje Fonds jaarlijks € 60.000 aan het Joan Ferrier Emancipatiefonds ter beschikking gesteld.
Over Joan Ferrier
Joan Ferrier werd geboren als dochter van de eerste president van Suriname en van Edme Vas. Toen in 1997 vier emancipatieorganisaties voor vrouwen besloten te fuseren, werd Ferrier per 1 januari 1998 directeur van het nieuwe Instituut voor Gender en Etniciteit, dat in de loop van dat jaar werd omgedoopt in E-Quality. Na haar vertrek als directeur fuseerde E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, met Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Inmiddels heet dit instituut Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. In 2008 werd Ferrier verkozen tot "zwarte vrouwelijke manager" van het jaar.
In 2011 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet op het terrein van emancipatie, gezin en diversiteit. In 2013 ontving ze de Frans Banninck Cocq Penning van de stad Amsterdam. In haar naam werd een fonds op naam ingesteld bij het Oranje Fonds.
Programma en sprekers
14:30 uur: Inloop
15:00 uur: Start programma
- Sandra Jetten, Directeur-bestuurder Oranje Fonds
- Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie, bestuurslid Oranje Fonds
- Ishara Merhai, Manager ELANCE Academy, Coach Loy en Coachee Bobby
- Muzikaal intermezzo, Cameron Shahbazi
- Marian van Kleinwee, Projectleider Schilderswijk Moeders en Gaynelle Joshua, Schilderswijk Moeder
- Kathleen Ferrier
17:00 uur: Nazit
Locatie: De Zalen van Zeven, Boothstraat 7, 3512 BT in Utrecht
Over de sprekers
Halleh Ghorashi
Halleh Ghorashi heeft een multidisciplinaire achtergrond in de sociale wetenschappen. Zij was werkzaam bij Centrum voor Vrouwenstudies en de vakgroep Culturele en Sociale Antropologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als hoogleraar diversiteit stelt ze een kritische benadering van diversiteit en inclusie voor en toont ze door middel van narratieve methodologie het belang van de perspectieven van migranten en vluchtelingen voor het creëren van meer inclusieve structuren.
Over Elance
Meisjes en jonge vrouwen worden bij Elance gecoacht om te werken aan hun weerbaarheid en zelfvertrouwen. Door te werken aan bijvoorbeeld hun onzekerheid of het maken van vrienden werken ze aan hun plek in de maatschappij.
Ishara Merhai is manager/projectleider van ELANCE Academy in de regio Haaglanden. Naast het aansturen van haar team en het coördineren van de werkzaamheden is ze ook praktijkbegeleider en scriptiebegeleider.
Coach Loy is als derdejaars pedagogiek student gestart bij ELANCE Academy Haaglanden. Als coach focust zij zich op meiden van 16 jaar en ouder en zet zij haar eigen ervaringen met lastige gezinsdynamiek en mentale tegenslagen in om een echt rolmodel te kunnen zijn.
Coachee Bobbie deelde in een openhartig intakegesprek haar mentale problematieken en de mismatch met een psycholoog. Ze is daarna gematcht met coach Loy. Inmiddels hebben de meiden hun traject samen afgerond en is Bobbie een sterke jonge vrouw geworden. Op moment van aanmelding was Bobbie gestopt met het VWO, kwam zij haar kamer niet uit en had zij een ongezonde relatie. Met behulp van Coach Loy is Bobbie nu via de Vavo haar diploma's aan het halen, is zij van plan dit jaar te gaan studeren, heeft zij weer een regelmatig en gestructureerd sportritme en beschrijft zij zichzelf als "gewoon weer mijn leuke zelf".
Meer informatie over Elance kunt u hier vinden.
Muzikaal intermezzo - Cameron Shahbazi
Countertenor Cameron Shahbazi is vanuit zijn achtergrond persoonlijk zeer betrokken bij vrouwenemancipatie en initiatiefnemer van benefietconcerten voor mensenrechten genaamd Women.Life.Freedom.
Shahbazi is een alumnus van de Universiteit van Toronto en het Conservatorium van Amsterdam. Tegenwoordig zingt hij in diverse opera’s o.a. in het Royal Opera House in Londen en de Frankfurter Opera. Hij heeft vooraanstaande internationale onderscheidingen ontvangen en wordt geroemd om zijn veelgeprezen interpretaties van zowel barok als hedendaagse muziek.
Over De Mussen/Schilderswijk Moeders
De Schilderswijk Moeders bestaat uit een groep van circa 24 vrouwen (uit 10 verschillende culturen) die op vrijwillige basis werken als vertrouwenspersoon. Zij ondersteunen wijkbewoners bij het zelf leren oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen. Zij werken outreachend, draaien twee keer per week een inloopspreekuur en daar waar nodig ondersteunen zij wijkbewoners langdurig bij bijvoorbeeld relationele problematiek, schulden, opvoeden of eenzaamheid of geïsoleerd levende jonge moeders. Het doel van deze informele ondersteuning is wijkbewoners zelfredzaam te maken. Het project De Schilderswijk Moeders is 10 jaar geleden gestart en inmiddels een niet meer weg te denken begrip in de wijk.
Gaynelle Joshua is één van de 22 Schilderswijk Moeders en zij is sinds de start van het project actief als vertrouwenspersoon.
Marian van Kleinwee is sinds 3,5 jaar werkzaam bij Buurtcentrum De Mussen als projectleider van de Schilderswijk Moeders en programmamanager van het FNO-programma Samen Kansrijk en Gezond in de Schilderswijk.
Meer informatie over de Mussen kunt u hier vinden.
Kathleen Ferrier
De zus van Joan was volksvertegenwoordiger namens het CDA in de Tweede Kamer, bekleedde verschillende functies in het buitenland en is voorzitter van het Johan Ferrier Fonds dat Joan in 2009 oprichtte om het gedachtegoed van hun vader Johan Ferrier, 'uitgaan van eigen kracht en eigen kunnen', levend te houden in Suriname. Daartoe ondersteunt het Fonds kleinschalige projecten in Suriname op gebied van onderwijs en cultuur.
Kathleen bekleedt verschillende bestuursfuncties en is voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.