placeholder

‘We maken statushouders wegwijs in de administratie’

“Een statushouder heeft geen idee dat hij met zijn gezin op straat komt te staan als hij een aantal maanden zijn huur niet betaalt. Door onze begeleiding maken we ze wegwijs in het Nederlandse systeem.”

‘We maken statushouders wegwijs in de administratie’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Venlo
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
20.000,=

“Tijdens een ander project, de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen, merkten we dat ze bijvoorbeeld niet weten hoe ze moeten omgaan met betalingen”, vertelt projectleider Angelique Weingarten van Stichting Wel.kom Venlo. “En wat er gebeurt als ze niet betalen. Ze kennen het principe niet dat de elektriciteit kan worden afgesloten als je rekeningen laat liggen.”

Budgetbeheer

“Met MoneyWise willen we statushouders de Nederlandse regels leren zodat ze niet in de problemen komen. We ondersteunen op het gebied van inkomen, wonen, onderwijs en gezondheidszorg. We trainen ze in budgetbeheer en geven praktische tips. Wat komt erin en wat gaat eruit? Wat krijg je als huurtoeslag? Hoe kun je het beste sparen? Wat gebeurt er als je schulden maakt?”

Boete

Er wordt niet alleen gekeken naar geldzaken. “We kijken ook naar de post die op de map valt. Welke brieven zijn belangrijk? En we nemen samen de reclamefolders door. Ik heb weleens meegemaakt dat mensen als promotiemateriaal een treinkaartje ontvingen. Ze zijn daarmee op de trein gestapt en kregen een boete. Ze wisten niet dat het geen echt treinkaartje was.”

Aanbiedingen

“Maar ook laten we juist zien dat je reclamefolders kunt doorspitten voor aanbiedingen. We leggen uit dat ze reclames kunnen vergelijken. We vertellen meteen dat in de supermarkt de goedkoopste producten onder in het schap staan. Het kinkt heel basaal, maar het is iets wat vluchtelingen niet weten. Dat nemen we allemaal met ze door.”

Gezondheidszorg

“Daarnaast praten we over verzekeringen. Op het gebied van gezondheidszorg zijn er ook grote verschillen. In het land van herkomst krijgen ze vaak medicatie. Als ze hier geen medicijnen krijgen, denken ze gelijk dat ze bij een slechte dokter zijn geweest.”

Pilot

Eerder leverde een pilot positieve resultaten op. “Er waren groepen met mensen die Arabisch spraken en mensen uit Eritrea. Ze hadden er heel veel aan en waren blij dat ze meer wisten over onze regels. Wij hebben weer dingen aangepast zodat het project straks goed van start kan gaan.”

Praktijk

De training bestaat uit vier lessen. “We hopen dat we op deze manier zoveel mogelijk uitleg geven over zaken waar ze tegenaan kunnen lopen. We brengen de kennis ook gelijk in praktijk. In de eerste les krijgen ze een map met tabbladen, een rekenmachine en een perforator. De volgende keer nemen ze dan al hun documenten mee zodat we kunnen beginnen met het voeren van een goede administratie.”

Certificaat

Aan het eind krijgen de statushouders een certificaat. “We hopen dat ze dan beter snappen waarom sommige dingen op een bepaalde manier gebeuren en wat er kan misgaan. Uiteindelijk moet hun zelfredzaamheid zijn vergroot.”

Tip

Angelique adviseert bij het aanvragen van steun iemand in te schakelen die verstand heeft van het project. “De vragen zijn best ingewikkeld dus je moet goed weten waar je mee bezig bent.”

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een bedrag van € 20.000,=. Dat geld gaat onder meer naar lesmateriaal, huur van de locatie en spullen als multomappen en rekenmachines.

Meer informatie over Stichting Wel.kom.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.