placeholder

‘We hopen dat de jongeren deze plek beschouwen als hun thuis’

“Het is mooi om te zien hoe de jongeren elkaar stimuleren. De een kan een boterham smeren en de ander niet, maar dan helpen ze elkaar.”

‘We hopen dat de jongeren deze plek beschouwen als hun thuis’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amersfoort
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
15.000,=

In woongroep Amervoorde in Amersfoort wonen jongeren met een verstandelijke beperking. “De bewoners zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. We hanteren geen hele harde grens. Er zijn ook enkele jongeren die nog net geen 20 jaar zijn. Het belangrijkste is dat ze in dezelfde leeftijdsfase zitten”, vertelt voorzitter René den Hartog van Stichting Woongroep Amervoorde.

Ouderinitiatief 

“We hebben een zoon met het syndroom van Down. We maakten ons zorgen over zijn toekomst omdat wij ook ouder worden. Samen met andere ouders hebben we toen besloten een wooninitiatief op te richten voor jongeren met een verstandelijke beperking. Zo is woongroep Amervoorde ontstaan. Het is dus een ouderinitiatief.”

Thuis

“Het huis moet een woonplek zijn voor nu en de toekomst. We willen dat onze kinderen zich er thuis voelen. Voor ons betekent het voor een deel ontzorging, voor hen dat ze zelfstandiger worden en doorgroeien in hun ontwikkeling. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen zich aan elkaar optrekken.”

Kantoorpand

Sinds een maand hebben de eerste jongeren hun intrek genomen in het huis. “Een bestaand kantoorpand aan de buitenrand van de binnenstad is volledig getransformeerd tot woonlocatie. Er zijn nu achttien bewoners, maar we hebben plek voor 26 mensen.”

Gezamenlijke woonkamer

In het pand zijn drie woonlagen. “Iedere verdieping heeft een gezamenlijke woonkamer waar ze samen kunnen eten en dingen doen.” In het huis worden de jongeren op allerlei manieren gestimuleerd. “Denk aan boodschappen doen en samen koken. Als de tuin af is, hopen we dat de jongeren die gaan onderhouden. Dat kan ook samen met buurtbewoners.”

Buurt

De stichting wil de buurt namelijk graag betrekken bij het huis. “We hebben een flyer verspreid om ons voor te stellen en daar kregen we zoveel reacties op! De mensen van een kantoor om de hoek willen de handen uit de mouwen steken. Ouderen uit twee appartementencomplexen willen graag helpen. Het is echt schitterend dat mensen hun hulp vrijwillig aanbieden.”

Kookclub

“We willen een kookclub oprichten zodat onze bewoners met vrijwilligers boodschappen doen en vervolgens samen koken. Als dat af en toe lukt, zijn we al blij. Ook denken we aan een klussendienst en het organiseren van sportactiviteiten.” 

Vertrouwen

“Uiteindelijk hopen we dat de jongeren deze plek echt zien als hun thuis. Als ze zeggen dat ze naar huis willen dat ze dan deze woning bedoelen en niet hun ouderlijk huis. Dat is voor ons als ouders ook flink wennen. Het doet pijn, maar het is ook fijn om te weten dat je kind op een goede plek zit als je niet meer voor hem kunt zorgen. Het geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Tip

Mensen die ook financiële steun willen aanvragen voor een project, moeten goed in kaart brengen waar behoefte aan is. “Probeer het financieel te onderbouwen. Dat is essentieel”, zegt René. “Je moet jezelf kunnen verantwoorden. Kijk dus vanaf het begin waar je rekening mee moet houden. Alles staat of valt met de financiering.”

Het Oranje Fonds steunt het huis met € 15.000,=. Dat geld is gebruikt voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes. Er werden onder meer tafels, stoelen, keukenapparatuur, banken en spelletjes gekocht. 

Meer informatie over Stichting Woongroep Amervoorde. 
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.