Het idee voor Dier&Vriend ontstond toen de hond van de huidige projectleider Nerissa ten Velthuis overleed. Daarna realiseerde ze zich pas goed wat een belangrijke rol hij had gespeeld in haar leven. “Ik had opeens geen duidelijke reden meer om te wandelen. Honden en katten maken dat mensen naar buiten gaan.” Dat ervoer Nerissa niet alleen zelf, maar merkte ze ook in de hulpverlening waarin ze werkzaam was. “Ik zag hoe belangrijk dieren waren voor mijn cliënten. Soms zijn hondjes net als kinderen. Een huisdier is voor sommige mensen een reden om überhaupt uit bed te komen.”
Eenzaamheid te lijf
Nerissa besloot namens De Regenboog Groep te gaan onderzoeken welke rol huisdieren spelen en kunnen spelen in de hulpverlening. “Ik wist al dat ze een grote rol speelden in de bestrijding van eenzaamheid, maar nu hoorde ik het ook van anderen.” Wat ze ook vernam, is dat sommige kwetsbare mensen zo’n diepe band hebben met hun huisdier, dat ze daardoor hulp weigeren. Zo ontstond het idee om baasjes die tijdelijk niet voor hun huisdier kunnen zorgen, uit de brand te helpen.
Dier&Vriend helpt mensen die moeten worden opgenomen vanwege psychische problemen, een verslaving, detentie of omdat ze hun huis zijn kwijtgeraakt en dakloos zijn geworden. “Stuk voor stuk echte dierenmensen. Het zijn vaak kwetsbare personen die een paar maanden tot een half jaar niet voor hun dier kunnen zorgen.” De organisatie matcht het dier met een opvanger die er thuis voor zorgt. De opvangers zijn dierenliefhebbers en vaak zelf ook dakloos of verslaafd geweest. “Zij vinden het heerlijk om iets voor een ander te kunnen doen. Een win-winsituatie.”
Meer spanningen
Er bleek enorme animo voor het project. “Er stonden veel vrijwilligers op die een dier wilden opvangen. Ik heb er nu zelfs te veel! Welk project heeft dat nou!?” Er zijn al meer ‘koppelingen’ gemaakt dan voorzien, mede vanwege de coronacrisis. “Tijdens de eerste maanden van de crisis werden ziekenhuisopnames uitgesteld. Toen hoefden er dus minder dieren te worden opgevangen. Maar nu zorgt de crisis voor meer depressieve mensen die hulp nodig hebben. Er zijn meer spanningen binnen huwelijken, soms raken mensen hun huis kwijt.”
Nerissa’s liefde voor dieren zit diepgeworteld. “Onderschat de kracht van dieren niet in verschrikkelijke situaties. Ze kunnen voorkomen dat mensen zichzelf iets aandoen. Sommigen stellen opname in een verslavingskliniek hiervoor uit. Ze vinden het een eng idee dat hun hond of kat tijdelijk bij iemand anders woont. We hebben net een hond van een man geplaatst die naar een afkickkliniek ging. Die hond was alles voor hem. Hij vond het eng, want hij wist niet waar het dier terecht zou komen.”
Solide contracten
De steun van het Oranje Fonds was van grote waarde voor Dier&Vriend. “Het gaf erkenning en een manier om een project op te starten dat zo hard nodig is.” Ondanks dat het project goed loopt, blijft het aanpoten. “We kunnen op het moment niet al het voer en alle dierenartskosten betalen. Daarom zijn we nu op zoek naar sponsoring. Alle donaties zijn welkom.”
Intussen heeft Nerissa geleerd dat ‘alles juridisch dichttimmeren’, samenwerken en een langetermijnvisie onmisbaar zijn in dit soort projecten. “We worden momenteel overspoeld door aanmeldingen van mensen in een crisissituatie. Ik ben bezig met het plaatsen van honden, regelen dat ze naar de opvanger gaan, huilende baasjes, opvangers die het eng vinden, zieke dieren. Dan zijn solide contracten heel belangrijk. Net zoals samenwerken met andere organisaties binnen Amsterdam, en hopelijk binnenkort ook landelijk om nog meer kwetsbare dierenliefhebbers bij te kunnen staan.”