placeholder

Handjehelpen: Als je mensen aan elkaar koppelt, moet je nieuwsgierig zijn

Mensen aan elkaar koppelen is altijd spannend. Maar een vrijwilliger matchen aan iemand met dementie is een vak apart. “Ik vind het heel leuk dat ze de eerste paar keer de vrijwilliger niet herkennen en dan de vijfde keer opeens de schoenen bij de voordeur klaar hebben staan. Ze weten dat ze gaan wandelen.”

Naam van organisatie:
Handjehelpen
Jaar van toekenning:
2024
Locatie:
Amsterdam
Doelgroepen:
Kinderen ( tot 15 jaar),
Jongeren (vanaf 15 jaar),
Ouderen (vanaf 65 jaar),
Toegekend bedrag:
-

Handjehelpen in Utrecht koppelt mensen die hulp nodig hebben aan een maatje. “We zetten ons in voor mensen met een beperking en hun mantelzorger. We koppelen hen aan vrijwilligers of stagiaires. Ze bieden wekelijks ondersteuning aan kinderen of volwassenen die extra zorg en aandacht kunnen gebruiken. We werken in 18 gemeentes”, vertelt projectleider Angelique. “Bij al onze hulpvragers kijken we het liefst naar wat ze nog wel kunnen.” 

Bij mensen met dementie is het altijd afwachten wat er gebeurt. “Je ziet vaak dat de mantelzorger of casemanager meer ondersteuning wil, maar de mensen met dementie daar niet zo op zitten te wachten. Er is, zeker in het begin, veel begeleiding nodig. We kijken ook wat een vrijwilliger verwacht.” Juist voor mensen met dementie is het mooi dat mensen voor de gezelligheid bij hen langskomen. “Ze raken vaak veel mensen kwijt. Ze komen alleen te staan door een ziekte die anderen misschien wel bang maakt. Vrienden durven niet meer af te spreken, omdat ze niet weten hoe ze ermee moeten omgaan. Vrijwilligers kennen hen niet toen ze nog helemaal gezond waren. Dat kan misschien wel prettig zijn.” 

Contact en waardering 

“Als je mensen aan elkaar koppelt, moet je nieuwsgierig zijn. Binnen korte tijd wil je een totaalbeeld krijgen van de hulpvrager en de vrijwilliger. Dus aandachtig luisteren en kijken wat er nodig is. Maar het belangrijkste is de klik. En als nieuwe vrijwilligers voor ons aan de slag willen, vragen we altijd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Ze komen bij mensen thuis over de vloer dus we willen weten dat het goed zit. En bij een moeilijke doelgroep heb je vrijwilligers nodig die lang blijven. Daar moet je het van tevoren goed over hebben.” 

"Vrijwilligers verbinden zich niet met een project of organisatie, maar met degene voor wie ze komen én de begeleider. "
Angelique

Volgens Angelique zijn menselijk contact en waardering de ingrediënten om vrijwilligers aan je te binden. “Eens in de zoveel tijd vragen hoe het gaat. Mensen verbinden zich niet met een project of organisatie, maar met degene voor wie ze komen én de begeleider. Ik laat de vrijwilliger weten dat hij ertoe doet en de vrijwilliger geeft dat gevoel weer door aan degene voor wie hij klaarstaat. We vertellen dan ook vaak hoe belangrijk hun inzet is. In ons geval vertellen we ook hoe ze worden gewaardeerd door degene met dementie en de mantelzorger.”

Tijd vrij maken voor iemand anders 

De organisatie kent het Oranje Fonds goed. “Ik vind het leuk om met het Oranje Fonds te werken, omdat het altijd over en weer gaat. De mensen denken met ons mee. Het fonds is niet alleen een geldschieter. We zijn een keer genomineerd geweest voor een Appeltje van Oranje. Dat was hartstikke leuk. Daar waren we erg trots op. Binnen de organisatie hadden we allemaal het gevoel dat we tot de top behoorden.”  

Hoewel Angelique al lang mensen samenbrengt, is het altijd weer de vraag of ze het wel goed heeft gezien. “Soms zie je vanaf het eerste moment dat het klopt. Dat is super.” Het vinden van vrijwilligers is overigens een klus, net als voor andere organisaties. “We doen veel aan pr, van Facebook tot kranten. We delen vooral verhalen waarin vrijwilligers vertellen hoe leuk ze het vinden om dit werk te doen. Want het levert voor iedereen wat op. Voor de vrijwilliger voelt het goed dat hij iets doet voor een ander. En de vrijwilliger laat de hulpvrager weten dat hij ertoe doet. Door tijd vrij te maken en even langs te komen. Zo makkelijk is het om iemand blij te maken.”

Maatjes koppelen

Ben je voor jouw maatjesproject op zoek naar maatjes? Via ons platform maatjesgezocht.nl kan je nieuwe vrijwilligers voor jouw project vinden. Meld jouw project hier aan!