‘Sinds ik hier werk, ben ik gelukkiger’

‘Sinds ik hier werk, ben ik gelukkiger’

“Stichting Juttersgeluk, de naam zegt het al. Het is echt een geluk als je hier komt. Eerst deed ik niets en zat ik thuis, nu kom ik met een lach hiernaartoe.”

Noord-Holland, Overveen

2018
15.000,=

Mulki (32) is een van de mensen die bij Stichting Juttersgeluk in het atelier werkt. Ze is gevlucht uit Somalië en kon nooit een baan vinden. Nu maakt ze met anderen producten van afval dat is gevonden op het strand.

“Kwetsbare mensen die een duwtje in de rug nodig hebben maken samen met vrijwilligers bijvoorbeeld sleutelhangers van vissershandschoenen, plantenhangers van vistouw en springtouwen van plastic flesjes”, vertelt het gezicht achter de stichting Suzanne Klaassen. 

Strandjutten

Ze noemt strandjutten een mooie manier om samen aan een duurzame toekomst te werken. “Het maakt niet uit wat je achtergrond is of waar je vandaan komt. Iedereen kan op het strand iets vinden waar je niet naar zocht maar waar je wel blij van wordt. Dat gevoel is heerlijk. Dat gebeurt niet alleen tijdens het strandjutten, maar ook in het atelier. Daar ontstaan elke keer mooie ideeën.”

Mix

Volgens Suzanne is het atelier een plek waar mensen die (tijdelijk) minder goed meekomen in de maatschappij zich thuis voelen. “De mix is heel bijzonder. Ik geloof juist dat mensen met verschillende achtergronden elkaar versterken. Mensen die een werkend leven achter zich hebben, mensen die willen maar niet kunnen werken en mensen die geleid worden naar werk proberen hier met elkaar iets moois te maken.”

Community

Suzanne ziet ze opkrabbelen. “Dat komt omdat ze op een hele laagdrempelige en leuke manier hun dag zinvol besteden. En ze krijgen geen stempel. Ze horen weer ergens bij, bij de ‘juttersgelukcommunity’. Bovendien leidt werken aan een hoger doel, de zee en stranden schoner, af van de eigen problemen.”

Erkenning

Mulki is blij met deze kans. Ze doet werkritme op en verantwoordelijkheidsgevoel. “Sinds ik hier werk ben ik gelukkiger. Ik ontmoet andere mensen, we gaan samen naar het strand en werken in het atelier is gezellig en leuk. Ik kan elke keer niet wachten om weer dingen te maken van gevonden spullen.” Sommige producten worden al op andere plekken verkocht. “Dat draagt bij aan een gevoel van trots. We krijgen steeds meer erkenning”, aldus Suzanne.

Beter welzijn

Haar uiteindelijke doel? “Samen werken aan een beter welzijn voor onszelf en voor anderen. Dat we zelf gezonder en bewuster in het leven staan. Dat kan iedereen op zijn eigen manier invullen. Voor de een betekent het drie keer per week in het atelier werken, voor de ander het oprapen van afval. Ik wil vooral met elkaar een mooiere wereld creëren waarin we zorgen voor onszelf, de mensen en de natuur.” 

Tip

“Probeer je heel goed in te leven in de doelstelling van het fonds en zoek ook contact met een adviseur van de organisatie. Formuleer je verhaal goed, dan krijg je vaak wel voet aan de grond. Zet niet in op één organisatie, maar spreid je kansen. En geef niet op!” 

Het Oranje Fonds steunt met € 15.000,=. Dat geld is met name bestemd voor personeelskosten.

Meer informatie over Stichting Juttersgeluk
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte