‘Onze winst gaat naar het sociaal domein’

‘Onze winst gaat naar het sociaal domein’

“Alles wat we verdienen met Kringloop-outlet Hof van Twente willen we besteden in het sociaal domein. Denk aan sportverenigingen, instellingen die statushouders helpen en organisaties voor ouderen. Zij kunnen op onze financiële hulp rekenen zodra we winst maken.” 

Overijssel, Goor

2018
30.000,=

De kringloopwinkel in de gemeente Hof van Twente is enkele maanden open en heeft grote ambities. “We zijn er voor iedereen die het minder heeft”, zegt Carel Groothengel van Stichting Kringloop Hof van Twente. “We hadden eerst alleen kleding voor de minderbedeelden, maar merkten al snel dat er ook vraag was naar andere spullen.”

Werkervaring

In het pand, dat ruim 2000 vierkante meter groot is, krijgen mensen met een achterstandspositie de kans om werkervaring op te doen. “We proberen hen uit bed te krijgen en weer arbeidsritme op te doen”, vertelt de penningmeester. “We bieden werkervaringsplekken, stageplekken en dagbesteding.”

Extra handjes

Het mes snijdt aan twee kanten. “Heel de outlet draait op vrijwilligers. We kunnen alle extra handjes gebruiken. Aan de ene kant bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dus een kans, maar aan de andere kant helpen zij ons ook.” 

Begeleiding

De mensen komen via instellingen bij de kringloop binnen. “Onlangs werkten hier drie jongeren die volledig waren afgeschreven. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Maar dankzij onze intensieve begeleiding werken ze weer. En een van hen heeft zelfs een vaste baan”, zegt Carel trots.

Repair café

De outlet heeft ook een repair café. “Daar zijn we net mee begonnen. Twee autistische jongens repareren de spullen die binnenkomen. We willen dat breder trekken door één keer in de maand op zaterdag onze deuren open te stellen zodat iedereen kapotte apparatuur hier kan laten maken.” 

Ontmoetingsruimte

“In onze ontmoetingsruimte kunnen mensen gratis koffie drinken. Het winkelend publiek maakt daar regelmatig gebruik van. Maar we hebben ook vaste bezoekers die alleen voor de koffie en gezelligheid komen. Dat is hartstikke leuk. Ik hoop natuurlijk dat we steeds meer bezoekers krijgen en over een paar jaar een gevestigde naam in de regio zijn. Dat we een instituut zijn dat niet meer weg te denken is.” 

Tip

Mensen die financiële steun willen aanvragen voor een project, adviseert Carel eerst contact op te nemen met het fonds. “Vraag om een gesprek en begin daarna met de aanvraag.” 

Het Oranje Fonds draagt € 30.000,= bij voor de realisatie van het project.

Meer informatie over Kringloop-outlet Hof van Twente.
Lees meer over andere gesteunde initatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte