placeholder

‘Met de playground willen we vrolijkheid in de wijk brengen’

“Vroeger had je de waterput als sociale ontmoetingsplek, nu een speelveld waar ouders met opa en oma en de kinderen zich kunnen vermaken.”

‘Met de playground willen we vrolijkheid in de wijk brengen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Haren
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
15.000,=

Jaap Poel zet zich samen met andere wijkbewoners in voor een speelveld in de wijk Oosterhaar in het Groningse Haren. “In onze buurt is er in de openbare ruimte weinig te doen. Daarnaast zitten mensen steeds vaker binnen met hun laptop en tablet. Wij willen buurtbewoners weer met elkaar in contact brengen door middel van sport en spel.”

Interactie

Volgens het bestuurslid van Stichting sport en spel Haren brengt sport mensen samen. “Kijk maar naar grote sportevenementen als de Olympische Spelen of een WK. Als je mensen bij elkaar zet in een ruimte gebeurt er niet meteen heel veel, maar laat ze samen sporten of een spelletje doen en er is gelijk interactie.”

Multifunctioneel

Het speelveld is er niet alleen voor buurtbewoners, ook voor scholen en sportverenigingen. “De playground is voor iedereen toegankelijk. Ook voor mensen in een rolstoel bijvoorbeeld.” Het veld krijgt een multifunctionele ondergrond, dus er kan van alles plaatsvinden. “We denken aan workshops als skaten, street hockey en jeu-de-boules, maar ook koningsdagactiviteiten en buurtfeesten.” 

Activiteitenplan 

Alle ideeën staan in een activiteitenplan. “De activiteiten organiseren we samen met lokale buurtsportcoaches. Ook krijgen steun van onze lokale welzijnsorganisatie Torion. Daarnaast sportverenigingen krijgen de vrije hand. Het is echt een plek voor en door de buurt. Iedereen gaat zijn eigen gang”, vertelt Jaap enthousiast. 

Lokale ondernemers

Hij sloeg met andere buurtgenoten de handen ineen voor de playground. Maar liefst 35 wijkbewoners boden hulp aan. “Er gaat wat tijd in zitten, maar als het eenmaal op gang is dan wordt het door de mensen zelf opgepikt. Dat is wat je wil en het allermooiste. Zo bieden lokale ondernemers hun hulp of producten aan. Dat is zo mooi om mee te maken.”

Publiciteit

Désirée is een van de vrijwilligers die Jaap heeft geholpen. “Ik verzorgde de publiciteit online en offline. Ik heb de website gemaakt, zette socialmediakanalen op, ontwikkelde een logo en informeerde media zodat Jaap zijn plan overal kon vertellen.” Ze staat helemaal achter zijn idee. “Ik denk echt dat het een verbetering is voor de wijk. En ik vind het heel gaaf dat iemand zich inzet om iets moois te creëren waar veel mensen wat aan kunnen hebben.”

Terugdoen

“Als de playground er straks is, willen wij ook iets terugdoen voor de maatschappij. Denk aan de Oranje Fonds Collecte of het organiseren van een sponsorloop waarvan de opbrengst gaat naar minderbedeelden. Uiteindelijk hopen we een positieve vibe en vrolijkheid in de wijk te brengen. Dat mensen elkaar aanvullen en versterken. Sowieso zou meer saamhorigheid in heel Nederland mooi zijn. Maar dat begint in je eigen omgeving.”

Tip

Mensen die geld willen aanvragen voor hun project, adviseert Jaap goed het doel voor ogen te houden. “Hou daaraan vast en ga ervoor. Zorg ook dat je een goed dreamteam hebt. Niet te groot zodat de lijntjes kort blijven.”

Meer informatie over Stichting sport en spel Haren.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.