`Het openluchttheater is een aanvulling voor ons dorp’

`Het openluchttheater is een aanvulling voor ons dorp’

“Een openluchttheater dat volledig opgaat in de natuur. En honderden belangstellenden die lekker ongedwongen naar een leuke voorstelling kijken. Dat is wat ik voor me zie.”

 

Drenthe,

2018
15.000,=

Beheerder Roelof Hadderingh van dorpshuis De Trefkoel in Gasselte heeft er zin in. “Achter het dorpshuis hebben we een heel mooi stuk groen. Er is daar een aantal keer een toneelstuk geweest en dat was erg succesvol. Zo is het idee voor een natuurlijk theater ontstaan.”

Eik

“Het wordt geen amfitheater met een tribune of vaste banken. Het is de bedoeling dat mensen zelf een stoel pakken en hun plekje uitzoeken op het veld. Er komt een toneel dat hoger ligt dan het veldje waar de mensen op zitten. Ook staat er een grote eik waar we een kleiner toneel omheen kunnen maken."

Verlengstuk

Het omliggende terrein moet een verlengstuk worden van het dorpshuis. “In ons dorp met 1500 inwoners zijn veel verenigingen actief. Ons dorpshuis heeft vier zalen en is iedere avond gevuld. Er zijn activiteiten voor alle leeftijden. Van zang, dans, carnaval tot darten. Verder is er een grote muziek- en sportvereniging en een kinderopvang.”

Koffieconcert

Voor het openluchttheater heeft Stichting Dorpshuis Ons Verenigingsgebouw Gasselte allerlei plannen. “We willen kleine festivals organiseren. Zo’n plek leent zich heel goed voor onemanshows en kleine voorstellingen. Verder is het de bedoeling om op een aantal zondagen een koffieconcert te verzorgen. Dat kan makkelijk omdat de catering van het dorpshuis dichtbij ligt.”

Dorpsplein

Tegelijk met de aanleg van het theater wordt ook het plein aan de voorkant van het dorpshuis aangepakt. “Het is nu een parkeerplaats, maar we willen daar een dorpsplein creëren om het wat gezelliger te maken.” Aan de zijkant van het dorpshuis wordt dan voldoende parkeerruimte gecreëerd.

Vrijwilligers

Het onderhoud ligt in handen van vrijwilligers. “Ze onderhouden al jaren het terrein rondom het dorpshuis. Zonder vrijwilligers kan een dorpshuis niet bestaan. En ons dorp kan ook niet zonder zo’n plek. Het wordt zo langzamerhand een slapend dorp, mensen werken en komen ’s avonds weer terug. Als er niets meer te doen is in de avond, dan bloedt het toch wel een beetje dood.”

Aanvulling

Hij ziet het openluchttheater dan ook als een aanvulling voor het dorp. “We gaan de kinderen erbij betrekken door toneellessen aan te bieden. Ik wil zelf een groep oprichten. Door ons aanbod uit te breiden, hoop ik dat nog meer mensen de weg naar het dorpshuis weten te vinden.”

Tip

Roelofs tip voor mensen die ook financiële steun voor een project willen aanvragen? “Kom met een gedegen plan. Je verkijkt je vaak op het financiële plaatje, dus kijk goed of het haalbaar is of niet.”

Het Oranje Fonds steunt met € 15.000,= voor het realiseren van het openluchttheater.

Meer informatie over Stichting Dorpshuis Ons Verenigingsgebouw Gasselte.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte