‘In het inloophuis ontmoet je mensen die je begrijpen’

‘In het inloophuis ontmoet je mensen die je begrijpen’

“Het voelt bij Poppy’s als een warm bad. Je hoeft hier niet te praten over je ziek zijn. Je kunt je verhaal kwijt, maar je kunt ook praten over alledaagse dingen. Eigenlijk pep je elkaar allemaal op.”

Noord-Brabant, Oosterhout

2017
3000,=

Wies Kloet is een van de gasten van inloophuis Poppy’s in het Brabantse Oosterhout. “Het is een ontmoetingsplek voor mensen die geraakt zijn door kanker. Zowel patiënten, ex-patiënten als naasten zijn hier welkom”, zegt bestuurslid Ad Jongmans. Wies is een ex-patiënt maar voelt zich niet zo, omdat ze nog steeds lichamelijke klachten heeft.

Vrolijke boel

“De gasten kunnen hier op een laagdrempelige manier ervaringen uitwisselen, informatie krijgen, in contact komen met lotgenoten of puur komen voor de ontspanning. En op het moment dat het nodig is, bieden we een luisterend oor.”

Activiteiten

“Natuurlijk delen we hier zorgen en verdriet, maar er heerst vooral veel vrolijkheid. We organiseren ontspanningsactiviteiten zoals het verwenplein waar mensen een hand- en voetmassage kunnen krijgen. Maar we hebben ook creatieve activiteiten zoals knutselen en tekenen. Verder organiseren we wandeltochten. Om de zoveel tijd is er een Poppy’s diner voor gasten en deelnemers. De breiclub breidt borsten voor lotgenoten.”

Oplossing

“Ik kom zeker één keer in de twee weken. Je wordt hier altijd hartelijk ontvangen en er is van alles te doen. De ene keer doe ik dit, de andere keer doe ik dat. Het inloophuis is voor mij de oplossing geweest om een beetje uit een dal te komen”, vertelt Wies openhartig.

Onzekerheid

“Het inloophuis kan een verrijking zijn van het sociale leven van de gasten. Door je ziekte en de behandelingen raak je makkelijker in een isolement. Daarnaast kun je hier je zelfvertrouwen opbouwen. Heel veel mensen krijgen een deuk in hun zelfvertrouwen, omdat hun lichaam ze in de steek heeft gelaten. Het is heel waardevol om met anderen ervaringen uit te wisselen. Om bijvoorbeeld te praten over het kwijtraken van die onzekerheid”, aldus Ad.

Vrijwilligers

Momenteel zijn er zo’n veertig vrijwilligers actief. Dat zijn onder anderen mensen die kanker hebben gehad. “Je moet het wel hebben verwerkt, anders word je zelf gast. Sowieso krijgt iedereen scholing om zich voor te bereiden op hun rol als gastheer of gastvrouw. Hoe ga je bijvoorbeeld om met iemands verdriet?”

Schuitje

Margreet Kersten is een van de vrijwilligers. “Onze gasten kunnen gerust zegen dat ze vandaag verdrietig zijn maar verder gezellig willen meedoen. Of juist aangeven dat ze behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek. Het is hier echt een plek voor jezelf waar je mensen ontmoet die begrijpen wat je doormaakt.” Wies beaamt dat. “Iedereen zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Het ene schuitje is wat wankeler dan het andere, maar je wilt allemaal overleven.” 

Het Oranje Fonds steunt met € 3.000,=. Dat bedrag maakt activiteiten als yoga, knutselen en tekenen mogelijk.

Meer informatie over Stichting Inloophuis Poppy’s.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte