placeholder

‘Het is heel leuk om te praten over de plek waar je woont’

“Door een gesprek over het wij-gevoel stond ik stil bij dingen waar ik normaal niet over nadenk. Het is heel leuk om te praten over de plek waar je woont."

‘Het is heel leuk om te praten over de plek waar je woont’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Assen
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
8000,=

“Wat is mijn rol in het dorp? Hoe beleef ik het? Dat kwam allemaal aan het bod. Ik ben gelukkig in het dorp, met mijn huis en met mijn vrouw. Ik ben een gelukkig mens”, vertelt Tine (79) uit het Drentse Annerveenschekanaal.

“Tine is een van de eerste mensen met wie ik heb gesproken voor het project ‘Hoe groot is jouw wij?’. Het initiatief is onderdeel van Gekleurd Grijs, een project van Stichting Kunst en Cultuur Drenthe”, zegt social designer Jantine Wijnja. “Een jaar lang ga ik samen met de inwoners van Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen op zoek naar het wij-gevoel van deze drie dorpen.”

Verbondenheid

“Door gesprekken met de inwoners ontdekken we wat er leeft in dit gebied. Hoe ziet verbondenheid eruit? Wat zijn de ingrediënten? Wat is een dorpsgevoel? Ook brengen we samen de omgeving in kaart. Ik voer een-op-eengesprekken en ga in groepsverband dieper in op zaken die regelmatig worden genoemd.”

Welkom

“Dorpsbewoners reageren heel positief op het vraagverzoek. Ik ben overal welkom. Als we weten wat er speelt in deze dorpen, gaan we daarmee aan de slag. Alle gesprekken vormen de basis van een traject om nieuwe verbintenissen tot stand te brengen. Hoe we dat doen, hangt af van wat er uit de gesprekken komt. Daar gaan we mee verder. Aan het eind is er een boek over het wij-gevoel van deze dorpen.”

Mobiel huisje

“Ik reis rond met een mobiel huisje van TAIR (Tiny Artist In Residence) van een projectpartner. Zo kan ik de sfeer goed proeven", gaat Jantine verder. “Ze stond bij ons op het parkeerterrein”, vult Tine aan. “Het was een gezellige boel. Er was ook een goede klik tussen ons. We hebben gezellig kunnen kletsen. Ik vind het heel leuk dat ze bezig is in de dorpen.”

Terugkomdagen

Tine is benieuwd naar de terugkomdagen. “Als die regelmatig plaatsvinden, dan zie je andere dorpsbewoners ook vaker. Door het kanaal heb ik weinig contact met de mensen aan de andere kant. Eén keer in de zoveel jaar hebben we een feest. Dan krijgen we ook een opdracht die we met elkaar uitvoeren. Je doet samen iets. Daardoor leer je de mensen aan de overkant kennen.”

Connectie

“Ik hoop dat er aan het eind van het project beter zicht is op wat echt contact is. Wat is het recept voor contact en verbondenheid? En natuurlijk hoop ik dat er een nieuwe connectie is op deze drie plekken. En dat we een hartstikke mooi boek hebben gemaakt waarin de bewoners zich herkennen.”

Tip

Jantine heeft een algemene tip voor initiatiefnemers die een aanvraag voor financiële steun willen indienen. “Probeer niet voor andere mensen in te vullen wie ze zijn. Als je iets denkt te doen voor iemand, betrek die mensen er dan ook bij. Het is belangrijk om niet over maar met mensen te praten.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds € 8.000,= voor het opstarten van het project.

Meer informatie over Stichting Instituut voor Kunst en Cultuur.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.