‘Het is fijn om niet iedere dag in je eentje te eten’

‘Het is fijn om niet iedere dag in je eentje te eten’

"Ik vind het gezellig om op maandag met een groep mensen te eten. In het weekend ben ik meestal alleen. Dus het komt goed uit dat ik er dan even uit ben. Tegelijkertijd oefen ik mijn sociale vaardigheden, want ik heb een vorm van autisme”, vertelt de 53-jarige Vincent. "Daarnaast is het fijn dat je niet iedere dag in je eentje eet."

Gelderland, Renkum

2017
12.500,=

Hij is vaak in het TAUhuis te vinden, een inloophuis in Renkum. “We bieden een laagdrempelige plek aan mensen in een kwetsbare positie. Hier kunnen ze terugvallen op hulp als ze die nodig hebben andere mensen ontmoeten en hun talent inzetten. Het zijn mensen met weinig contacten die aan de rand van de samenleving leven. Ze hebben psychische problemen of er speelt wat op een ander gebied”, vertelt Jaap van Meerveld van Stichting Talent.

Nieuw leven

Zo zegt de 55-jarige Hussein dat zijn leven helemaal is veranderd sinds hij Jaap leerde kennen. “Ik heb lang in de problemen gezeten en heb nu een nieuw leven. Ik heb een huis en krijg woonbegeleiding en ben vaste bezoeker van het TAUhuis.” Volgens Van Meerveld zijn de mensen blij dat er een plek is waar ze terechtkunnen. “Hier maken ze weer deel uit van een community.”

Activiteiten

In het TAUhuis vinden diverse activiteiten plaats. Ontmoeten staat altijd voorop. “Op woensdag hebben we een activiteit zoals houtbewerking, een bloemstuk of kleding uitzoeken. Op vrijdag staat ontmoeten en bewegen centraal. Dan kunnen de bezoekers boksen, darten, sjoelen. We hopen dat ze dan de stap maken naar regulier sporten.”

Wekelijkse maaltijd

Maar op maandag gaat het dus om ontmoeten en eten. “Daar komen zo’n veertig mensen op af. De maaltijden zijn er ook voor mensen die een klein budget hebben. De voorbereiding van de wekelijkse maaltijd ligt in handen van de deelnemers. “Ze doen de boodschappen, koken samen en dekken de tafel”, aldus Van Meerveld.

Nieuwe vrienden

Hussein helpt bijvoorbeeld met koken, net als de 61-jarige Sonja. Ze heeft een licht verstandelijke beperking. “Ik vind het heel leuk om daar te zijn. Ik ben uit de sleur. En het is gezellig.” Hussein beaamt dat. “Het is een perfecte groep. Alle mensen hebben een groot hart. Ik heb een hoop nieuwe vrienden leren kennen.” 

Verbinding

En dat ziet Van Meerveld ook. “Er ontstaat verbinding. Koken brengt mensen samen. Laatst vertelde iemand tijdens het eten dat hij ging verhuizen. Anderen boden direct aan hem te helpen. Het is heel mooi om te zien dat er echt iets ontstaat.”

Het Oranje Fonds steunt met een bedrag van € 12.500,=. Met die bijdrage, naast andere subsidies, kan het inloophuis de komende drie jaar blijven bestaan.

Meer informatie over Stichting Talent.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte