Het resulteert in een hechtere buurt, meer betrokkenheid en een leuke vakantie, ook voor mensen die dit normaal niet kunnen betalen. Daarnaast is het een stimulans voor de lokale economie.
De eerste buurtcamping vond in 2013 plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Drie dagen lang was het park omgetoverd tot camping met zwembad, jeu de boules baan, kampvuur en volledig verzorgd entertainment. De kampeerders waren mensen uit die buurt die elkaar veelal niet of alleen van gezicht kenden. Na afloop waren de reactie onverdeeld positief. Bij de reünie in november gaven mensen aan dat ze nu veel vaker bij elkaar over de vloer komen. Dit gaf de organisatie aanleiding om het concept uit te breiden.
Uitbreiding
Het plan was om dit jaar in 5 parken een buurtcamping te laten ontstaan. Het blijkt echter niet te werken om het draaiboek van het Oosterpark zomaar 1 op 1 te kopiëren. Ieder park heeft haar eigen gewoonten en ‘bewoners’. Toch is men er in geslaagd om in drie parken de camping van de grond te krijgen. In het voorjaar zijn er campingbeheerders gezocht (sleutelfiguren uit de wijken) die met een team toe werken naar het kampeerweekend in augustus.
Verwijzing
Alle organisaties die een rol spelen in de wijk wordt gevraagd een bijdrage te leveren door het organiseren van een activiteit. Zo liep het aanbod vorig jaar uiteen van ochtendyoga tot een drakenoptocht die eindigde in een groot kampvuur, uiteraard met geroosterde marshmellows. Ook was er een kleine openlucht VVV die de weg wees naar alles wat er in de buurt te doen is, ook buiten de buurtcamping om.
Samenwerking
Alle activiteiten worden door buurtorganisaties of bewoners georganiseerd. Lokale ondernemers wordt gevraagd een bijdrage in natura te leveren en met Peerby (online platform) is een samenwerking aangegaan zodat bewoners zonder kampeerspullen deze bij buurtbewoners kunnen lenen.
Entree
De campingbeheerder organiseert zelf niets, alles moet uit de wijk komen. Ook het praktische onderdeel van de camping (schoonmaak, plekken wijzen, receptie beheer etc.) wordt door vrijwilligers uit de buurt gedaan. In ruil hiervoor mogen zij gratis kamperen. Mensen met een stadspas kunnen ook gratis een plekje uitzoeken. De overige bezoekers entreegeld. In het Oosterpark wil men experimenteren met betalen naar waarde, dus men bepaalt achteraf wat ze het waard vonden.
Het Oranje Fonds steunt met een bijdrage van € 15.000,=.