placeholder

‘Wij geloven dat ieder mens waardevol is’

“Mensen denken weleens dat er geen armoede is in Nederland, maar dat komt omdat mensen er niet mee te koop lopen. Wekelijks komen tientallen gezinnen voor onder meer voedsel naar een van onze locaties. Daarom verbouwen we straks in onze eigen tuin groente en fruit dat we kunnen uitdelen.”

‘Wij geloven dat ieder mens waardevol is’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Schinnen
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
26.000,=

“We bieden direct hulp aan mensen die ver onder het minimuminkomen leven”, vertelt Stefan van der Kamp van het Helpcenter in Schinnen. De Limburgse organisatie pakt armoede aan. “We begeleiden onze deelnemers op weg naar herstel en zelfredzaamheid. Het doel is altijd dat ze weer zo snel mogelijk een normaal leven kunnen leiden. We helpen bijvoorbeeld bij schulden, het zoeken naar werk en het vinden van een ritme.”

Gezond

Stefan hoort vaak genoeg verhalen van mensen die niet eens kleding of eten kunnen kopen. “Het is algemeen bekend dat de kwaliteit van het eten in voedselpakketten heel wisselend is. De ene week is er veel groente en fruit, de andere week niet. Maar als je geen eten hebt, ben je dankbaar voor alles wat je krijgt. Wij denken dat het goed is om gezond te eten. Dan word je gezonder en dat helpt weer in het terugkeren naar een gezonde situatie in je leven.”

Hersteltuin

Daarom bedacht de organisatie de Hersteltuin. Een plek waar mensen en natuur samenkomen. “We willen op een stuk grond groente en fruit verbouwen zodat mensen in armoede gezonde voeding krijgen. We hebben al een fruitboomgaard met noten, appels, kersen en pruimen. Door middel van semiprofessionele akkerbouw willen we de pakketten vullen met groente”, legt de coördinator van de Hersteltuin uit.

Werkervaring 

Er moet natuurlijk ook op het land worden gewerkt. “Dat levert werkervaring op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hopen dat ze daarna kunnen doorstromen.” Ook is er plek voor vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum en kunnen jongeren uit reclasseringstrajecten er re-integreren. “Ze werken allemaal schouder aan schouder met onze vrijwilligers. Het wordt dus ook een plek waar mensen samenkomen die elkaar normaal niet zo snel zouden ontmoeten.”

Educatie

Door de tuin leren de deelnemers bovendien meer over gezond eten. “Als je het nooit eet, dan weet je ook niet dat het lekker en voedzaam is. Maar als je het aanbiedt in de pakketten, dan eten ze het en worden ze gezonder. We hopen dat we ze zo kunnen motiveren om zelf te gaan verbouwen.”

Waardevol

Ook hoopt Stefan dat de hulpvragers gaan meehelpen in de tuin. “Dat is goed voor hun eigenwaarde. Een belangrijk onderdeel van het herstelproces is om jezelf weer als waardevol te zien. En wij geloven dat ieder mens waardevol is.”

Tip

Projecten die een aanvraag voor financiële steun willen indienen, maar het te druk hebben kunnen extra hulp vragen, adviseert Stefan. “Ik vind het lastig om de tijd te vinden om een subsidieaanvraag in te dienen. Daarom hebben we een subsidieadviseur in de hand genomen.”

De Hersteltuin krijgt van het Oranje Fonds € 26.000,=. Het geld is onder meer bestemd voor personeelskosten. 

Meer informatie over Helpcenter.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.