placeholder

‘We willen Eritreeërs en Nederlanders mixen en matchen’

“In Nederland kijk je elkaar aan, maar in Eritrea maak je geen oogcontact. Dat is een groot cultuurverschil.” Mikiele (31) is een van de Eritreeërs die van de Amsterdamse Stichting Lemat hulp krijgt bij het inburgeringsproces in Nederland.

‘We willen Eritreeërs en Nederlanders mixen en matchen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
25.000,=

“Het is heel belangrijk om op die verschillen te wijzen”, vertelt initiatiefnemer Milka Yemane. “In Nederland komt het ongeïnteresseerd over als je iemand niet aankijkt, maar dat is helemaal niet de bedoeling. We willen die interculturele miscommunicatie aanpakken.”

Wegwijs maken

Samen met Daniel Grmazion, geboren in Eritrea, maar getogen in Rotterdam, is ze de drijvende kracht achter ‘Integreren doen we samen’. Het project gaat van start in de havenstad. “Op vrijwillige basis zet ik mij al langere tijd in om de Eritrese nieuwkomers in Rotterdam te ondersteunen en wegwijs te maken. Ik vind het prettig om te zien dat wij met onze aanpak tot de doelgroep weten door te dringen”, zegt Daniel. "We weten precies wat er speelt en hoe we hen kunnen helpen”, vult Milka aan.

Taal

Een van de activiteiten zijn aanvullende taallessen. Mikiele is heel blij dat hij extra ondersteuning krijgt bij het leren van de taal. “Veel mensen spreken automatisch Engels tegen mij terwijl ik juist Nederlands wil praten.” Milka vult aan dat de taallessen op diverse plekken in het land worden gegeven. “Maar het hoort ook bij het project’ Integreren doen we samen’ dat van start gaat in Rotterdam.”

Zelfredzaamheid

Het project bestaat uit vijf activiteiten die de inburgering van Eritreeërs tussen de 16 en 30 jaar bevorderen. “We geven workshops om de zelfredzaamheid te vergroten. Veel Eritreeërs komen uit rurale gebieden. Ze zijn bijvoorbeeld niet bekend met online bankieren omdat ze dat in het land van herkomst niet deden.”

Tijd

Verder komen de cultuurverschillen tussen Nederland en Eritrea uitgebreid aan bod. “Zo leggen we uit waarom tijd hier zo kostbaar is. Als we een volle agenda van een Nederlands gezin laten zien, begrijpen ze waarom het belangrijk is om op tijd te komen. Op die manier proberen we typisch Nederlandse zaken heel laagdrempelig uit te leggen.”

Netwerk

“Door het organiseren van culturele activiteiten en dus samen iets te doen, oefenen ze de taal in de praktijk. Ook is het belangrijk dat ze verbinding maken met Nederlandse buurtgenoten en een netwerk krijgen. Op school leer je een taal, maar je moet het zelf doen en ervaren. Dan moet je alleen wel in contact komen met de cultuur en de mensen. Verder geven we studieadvies en loopbaanbegeleiding.” 

Emancipatie

“Een ander punt waar we aandacht aan willen besteden is de emancipatie van Eritrese vrouwen en gezinnen. Er zijn namelijk steeds meer zogenoemde nareizigers, dus vrouwen die naar hun man in Nederland komen. We willen hen laten zien dat er meer mogelijk is dan alleen moeder zijn.”

Mixen en matchen

“We hopen uiteindelijk dat alle deelnemers een bepaald niveau bereiken zodat ze aan andere activiteiten kunnen meedoen, dat hun zelfredzaamheid en netwerk wordt vergroot en dat ze beter Nederlands praten. Na Rotterdam willen we uitbreiden naar Den Haag, Amsterdam en Assen. Hopelijk worden Eritreeërs op deze manier opgenomen in de Nederlandse maatschappij. We willen mixen en matchen.”

Tip

Een aanvraag voor financiële steun indienen kost volgens Milka veel tijd. “Je moet een concreet doel voor ogen hebben en bewijzen dat je er al staat. Laat duidelijk zien waarom je initiatief ook echt gaat werken.”

Het Oranje Fonds steunt met € 25.000,=. Dat geld gaat onder meer naar personeelskosten, kosten voor activiteiten, vrijwilligersvergoedingen en pr-materiaal.


Meer informatie over Stichting Lemat.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.