‘Ik vind het mooi om ouderen te helpen’

‘Ik vind het mooi om ouderen te helpen’

“Op tv zie ik vaak dat oudere mensen eenzaam zijn. Ik vind het heel fijn om ze te kunnen helpen. En je ziet dat ze het leuk vinden. Mijn vrienden vinden het heel mooi dat ik op zo’n jonge leeftijd al zo bezig ben.”  

Houd mij op de hoogte

Sanne (15) doet voor haar maatschappelijke stage vrijwilligerswerk in dorpshuis ’t Kaaike in Zuiddorpe. Het is de ontmoetingsplek voor jong en oud in het Zeeuwse dorp. “Ik ben er als ik niet naar school moet of vakantie heb. Bij de quizmiddag voor de ouderen help ik bijvoorbeeld mensen die niet meer zelfstandig kunnen schrijven.”

Cursussen

“In ons dorpshuis gebeurt van alles. Er vinden activiteiten plaats voor jong en oud. Voor de ouderen is er elke dag een activiteit, van kaarten, bingo, koersbal tot gymnastiek”, zegt beheerder Els van de Vijver. “Ook kunnen mensen hier vergaderen. In de toekomst willen we cursussen geven, zoals leren omgaan met de computer.”  

Eenzaamheid

Voor de kleinste inwoners is er de speelweek, het sinterklaasfeest en eieren zoeken met Pasen. “Maar het is vooral een plek waar de ouderen komen. Voor een bakje koffie en een praatje. We willen op deze manier de eenzaamheid tegengaan.” 

Renovatie

“Het gebouw uit 1982 is dus multifunctioneel, maar wel gedateerd. Daarom is het onlangs gerenoveerd. De benedenverdieping is helemaal opgeknapt. De zaal is vernieuwd. Zo hebben we een nieuwe vloer, een andere keuken en zijn de toiletten aangepast. Het is weer aantrekkelijk voor iedereen en een beetje van deze tijd.” 

Interieur

Tijdens de heropening knipten de oudste en jongste inwoners van het dorp het lint door. “Een man van 95 jaar en een baby van 3 maanden oud”, vult Els aan. “Maar we zijn nog niet klaar. We willen nog wat aan het interieur doen zodat het knusser wordt. We hebben nog niet alle spullen om het op te vrolijken. Zo missen we nog makkelijke stoelen voor de ouderen en zitzakken voor de jongeren.” 

Leefbaar

Els hoopt dat het pand nu weer meer wordt gebruikt. “Het is er voor alle dorpsbewoners en dus in het belang voor iedereen dat het blijft bestaan. Je moet het dorp leefbaar houden. Als het gemeenschapshuis er niet zou zijn, valt er toch een stukje maatschappelijke ondersteuning weg.”

Thuis

Sanne denkt dat er nu meer mensen van haar leeftijd komen. "Het is heel mooi geworden, heel modern.” De mensen van De Zonnebloem zijn vaste bezoekers en ook blij met de opknapbeurt. “Van alle zalen komen we het liefst hier. Onze gasten vinden het de gezelligste zaal”, vertelt Marjan, een vrijwilliger van de stichting. “Het is fantastisch mooi opgeknapt. We voelen ons hier thuis.” 

Tip

Els adviseert mensen die nadenken of ze een aanvraag voor financiële steun zullen indienen, het gewoon te proberen. “We hadden geen budget meer, maar we wilden het gemeenschapshuis toch leefbaar maken. Daarom hebben we het geprobeerd.” 

Het Oranje Fonds steunt met € 12.500,=. Dat geld is bestemd voor de renovatie van het pand. 

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte