11-07-2018

Mooi verhaal: voorkomen van emotionele problemen bij Turks-Nederlandse meiden

Meisjes die opgroeien met de Turkse en de Nederlandse cultuur kunnen voor problemen komen te staan. Zij kampen gemiddeld veel vaker met emotionele problemen, zoals depressie. Het Verwey-Jonker Instituut heeft een programma ontwikkeld om emotionele problemen te voorkomen bij deze meiden.

placeholder

Het programma Rüya – Turks voor droom – bestaat uit vijf bijeenkomsten voor meiden van 14 t/m 19 jaar en hun ouders. De bijeenkomsten zijn bedoeld om ouders en dochters met een Turkse achtergrond te ondersteunen en daarmee psychische problemen bij de meiden te voorkomen. Want opgroeien in Nederland is niet altijd makkelijk. Ze krijgen te maken met uiteenlopende en vaak tegenstrijdige verwachtingen vanuit de Turkse en de Nederlandse cultuur. Sommige meiden raken hierdoor uit balans. Dat wordt met Rüya voorkomen.

Tijdens de bijeenkomsten spelen Turkse ouders en hun dochters herkenbare situaties na en worden moeilijke onderwerpen bespreekbaar gemaakt. "We zijn wel heel erg gehecht met onze familie", zegt Necla, die samen met haar moeder Tuğçe deelneemt aan het project. Ze kijkt haar moeder aan: "Maar ik wil ook dingen echt zelf bepalen, bijvoorbeeld mijn opleiding of wat voor werk ik wil gaan doen. Je komt soms wel heel beschermend over, en soms een beetje té."

Mine Özalp-Durmaz, gespreksleidster bij Rüya, ziet hoe waardevol dit soort gesprekken zijn. "Veel meiden komen in een sociaal isolement terecht, omdat ze zich niet begrepen of gehoord voelen. Het allermooiste van het project vind ik dat ouders en dochters echt naar elkaar toe groeien."

Lees meer mooie verhalen