Koningin Máxima verrast SchuldHulpMaatje met werkbezoek in Kerkrade

In de Limburgse regio Parkstad heeft één op de twee bewoners financiële problemen. Een prachtig initiatief dat zich met hart en ziel inzet voor deze mensen is SchuldHulpMaatje. Medewerkers én cliënten van de organisatie kregen donderdagochtend mooi nieuws te horen: Hare Majesteit Koningin Máxima was onderweg voor een inspirerend werkbezoek.

De armoedeproblemen in de oude mijnwerkersregio Parkstad is groot. In Kerkrade en Heerlen melden meer mensen zich aan voor schuldhulpverlening dan in vergelijkbare andere gemeenten. Acht op de tien mensen die psychosociale hulp zoeken, doen dat vooral vanwege financiële nood.

SchulpHulpMaatje – deelnemer van ons programma ‘Meedoen, samen uit de armoede’ – komt voor hen in actie en koppelt ze aan professioneel getrainde vrijwilligers: een schuldhulpmaatje. Zij helpen mensen om hun administratie op orde te krijgen, regelingen te treffen en afspraken te maken met schuldeisers. Daarbij wordt extra aandacht geschonken aan financieel gedrag en zelfredzaamheid. Ook kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen bij een van de zogenaamde infopunten in de regio.

Die hulp is voor de cliënten van SchuldHulpMaatje van essentieel belang. “Het begint met kleine problemen, maar die stapelen zich op”, vertelt Dennis Crompvoets aan tafel met de Koningin. “Als je er dan samen met iemand aan gaat werken, voelt dat heel fijn. Je hoeft het niet meer te verbergen.” Andrea Houwman, een van de vrijwilligers: “We leggen alles op tafel. De papieren, de schulden, een compleet overzicht. Ook als de kans klein is dat we een regeling kunnen treffen of een afspraak kunnen maken met een schuldeiser, dan proberen we het toch. We gaan er helemaal voor.”

Ook Wiel van Herten, vrijwilliger bij Humanitas, deelde zijn ervaringen tijdens het werkbezoek: “Ik kom veel bij de mensen thuis. Wat je dan soms aantreft, verwacht je niet in Nederland. Het is fijn om mensen te helpen in hun zelfredzaamheid.” Eén van de cliënten sloot af met mooie woorden: “Als Andrea er niet was geweest, was ik nooit uit de problemen gekomen. Ik voel nu veel meer zelfvertrouwen.”

Programma

SchuldHulpMaatje is deelnemer aan ons programma ‘Meedoen, samen uit de armoede’. Hierin krijgen organisaties die mensen helpen om een stap uit de armoede te zetten vier jaar lang steun van het Oranje Fonds in de vorm van kennis, een netwerk en financiering.

Foto ©Bart Homburg/Oranje Fonds