Koningin Máxima bezoekt Mentorschap Zeeland en Zeeuws Heldenfonds

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft een werkbezoek gebracht aan Stichting Mentorschap Zeeland en het Zeeuws Heldenfonds in Middelburg. De stichting koppelt mensen, die door ziekte of een geestelijke aandoening niet meer in staat zijn om hun eigen beslissingen te nemen, aan een mentor. Het Zeeuws Heldenfonds zet zich in om de provincie sociaal en leefbaar te houden.

Mentorschap Zeeland koppelt mentoren aan mensen met bijvoorbeeld dementie, een verstandelijke handicap, psychiatrische ziektebeelden of mensen die in coma liggen. De mentor neemt beslissingen op het gebied van verzorging, verpleging en begeleiding als er geen familie is die de zorg kan dragen. De stichting werft, traint en begeleidt in Zeeland een pool van vrijwilligers die als mentor willen optreden. 

De Koningin sprak met bestuurders, initiatiefnemers en betrokkenen. Zij vertelden over hun ervaringen en wat het voor hen betekent om aan projecten deel te nemen. Ook ontmoette Koningin Máxima een aantal mentoren en cliënten in de zorginstelling. Ze bracht het bezoek in haar hoedanigheid als beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds heeft in 2018 samen met de Provincie Zeeland en Vereniging Zeeuwse Gemeenten het Zeeuws Heldenfonds ingericht. Het fonds stimuleert bewoners gezamenlijke activiteiten te ondernemen voor hun dorp of stad. Zo worden kleine kernen leefbaar gehouden en wordt bijvoorbeeld mantelzorg en onderwijs verbeterd. Koningin Máxima sprak tijdens haar bezoek ook met de betrokkenen en partners binnen het Zeeuws Heldenfonds.