06-03-2020

Internationale Vrouwendag: hoe powervrouwen zich inzetten voor kwetsbare meiden en vrouwen

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Het hele jaar steunen wij sociale projecten waarin kwetsbare meiden en vrouwen hulp krijgen van vrouwelijke rolmodellen. Zo worden ze zelfverzekerd én zelfredzaam.

placeholder

1. ‘Megan is als een grote zus voor me'

Twee jaar geleden ging het slecht met Leandra (17). Ze werd gepest op school en voelde zich niet meer veilig. Totdat ze hulp kreeg van Megan (22), coach bij Stichting ELANCE Academy. Zij is echt een rolmodel voor Leandra. Ze leert haar omgaan met haar emoties, helpt haar met school en biedt een luisterend oor. "Leandra is echt van houding veranderd”, vertelt ze in onderstaande video. "Ze kijkt naar je als ze met je praat en heeft plezier in de dingen die ze doet. Ik ben echt trots op haar."

Dat Megan ontzettend veel voor Leandra betekent, blijkt wel uit haar woorden: "Ze is als een grote zus voor me. Ik heb zoveel van haar geleerd. Ik ben nu sterker dan ooit."

2. Hoe vrouwen leren ondernemen en zelfredzaam worden

De jonge Sophie had allerlei carrièremogelijkheden, maar koos ervoor om een verschil te maken voor anderen. Via Starters4Communities ging zij aan de slag bij organisaties die impact maken in de wereld. Zo helpt Sophie andere vrouwen om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, een baan te vinden en zelfredzaam te worden. "Het is fantastisch om zo'n grote impact te maken op het leven van een vrouw”, vertelt ze in de video hieronder. “Dat ze weer aan het werk kunnen en echt mee kunnen doen in de samenleving."

3. Zo groeien jonge meiden en hun ouders weer naar elkaar toe

Het is niet altijd makkelijk opgroeien voor Turks-Nederlandse meisjes. Veel meisjes krijgen te maken met tegenstrijdige verwachtingen en voelen zich niet gehoord. Gelukkig is er speciaal voor deze groep een bijzonder programma opgezet: Rüya (Turks voor ‘droom’). Tijdens bijeenkomsten spelen meiden van 14 t/m 19 jaar én hun ouders herkenbare situaties na en maken ze lastige onderwerpen bespreekbaar.  

Mine Özalp-Durmaz is gespreksleidster bij Rüya en speelt dus een belangrijke rol voor deze meiden. Zij ziet van dichtbij hoe waardevol de gesprekken zijn. "Veel meiden komen in een sociaal isolement terecht, omdat ze zich niet begrepen of gehoord voelen. Het allermooiste vind ik dat ouders en dochters door de gesprekken echt naar elkaar toe groeien."

4. Joan Ferrier Emancipatiefonds

Een goed voorbeeld van een krachtige vrouw die zich haar hele leven lang heeft ingezet voor anderen, is Joan Ferrier. In 2011 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet op het terrein van emancipatie, gezin en diversiteit. In haar naam werd bovendien een Oranje Fonds op Naam ingesteld bij het Oranje Fonds, speciaal voor de emancipatie en empowerment van meisjes en vrouwen in Nederland: het Joan Ferrier Emancipatiefonds. Nog steeds wordt periodiek de Joan Ferrier Penning uitgereikt aan mensen die één van haar idealen realiseren.