Herstel Dichtbij – Samen Groeien

Het is onze droom dat iedereen die daar behoefte aan heeft, dichtbij huis terecht kan bij een zelfregie- en herstelinitiatief. Gedurende drie jaar steunen we 25 startende zelfregie-en herstelinitiatieven bij het opzetten en verduurzamen van hun activiteiten. Hiermee willen we het bestaande netwerk van zelfregie- en herstelinitiatieven uitbreiden en zo bijdragen aan de totstandkoming van een landelijk dekkend netwerk. 

placeholder

Zelfregie-en herstelinitiatieven zijn plekken waar mensen die worstelen met hun mentale gezondheid samen, op basis van peer-support, aan hun herstel kunnen werken. Van 2022 – 2024 hebben via Herstel Dichtbij-Samen voor mentale gezondheid 30 organisaties gesteund. Op dit moment ronden we dit programma af . Het thema mentale gezondheid is nog altijd heel actueel en urgent. Daarom start in 2025 het nieuwe programma Herstel Dichtbij - Samen Groeien.

Aanmelden kan van 14 november tot 1 februari 2025 via de Mijn Oranje Fonds omgeving

Meld je aan

Wat zoeken we

Het programma richt zich op nieuwe initiatieven die ruimte bieden aan psychisch kwetsbare mensen (en hun naasten) om te werken aan hun eigen herstelproces, waarbij vrijwillige inzet en ervaringsdeskundigheid een belangrijke rol spelen.
Met ‘nieuwe’ initiatieven bedoelen we lokale initiatieven die recent van start zijn gegaan of concrete plannen hebben om op korte termijn van start te gaan en waar de gemeente al bij betrokken is. 

NB: Een succesvol bestaand herstelinitiatief uit de regio kan er als partner bij betrokken zijn.  Bestaande initiatieven die gaan uitbreiden kunnen echter niet aan dit programma deelnemen. Zij kunnen wel een reguliere aanvraag bij het Oranje Fonds indienen. 

"Binnen het programma Herstel Dichtbij werken we aan het vinden van nieuwe samenwerkingspartners en nieuwe doelgroepen die baat kunnen hebben bij ervaringskennis. We hebben dit het eerste jaar samen met de Huisartsenconnectie gedaan, het tweede jaar met SWMO (een organisatie voor maatschappelijk werk) en dit jaar richten wij ons op het (algemeen) ziekenhuis. Ons doel is grotendeels behaald. Ik ben heel dankbaar voor onze deelname aan Herstel Dichtbij, het heeft voor ons veel deuren geopend."
Klazine Tuiner
Directeur Herstel Talent

Wat bieden we

Deelnemers aan Herstel Dichtbij- Samen Groeien werken, experimenteren en leren binnen hun eigen praktijk en ook van elkaar. Daarbij steunen we ze met:

  • Financiële middelen (maximaal € 100.000,- verdeeld over drie jaar);
  • De Leergang Maatschappelijk Ondernemen (LMO), gericht op het succesvol opzetten van een zelfregie- en herstelinitiatief, voor initiatiefnemers en projectleiders die deze leergang niet eerder gevolgd hebben. Hiervoor werken we samen met het IPW en de NVZH.
  • Twee landelijke kennisdagen per jaar;
  • Masterclasses en themabijeenkomsten;
  • Een onlinebijeenkomst met vertegenwoordigers van de gemeenten waar de deelnemers actief zullen zijn. 
  • Een groepsgewijs coachingsprogramma voor de projectleiders die de LMO reeds gevolgd hebben of om andere redenen de basiskennis al hebben.

Daarnaast is het programmateam op afroep beschikbaar voor advies en meedenken. Gedurende het programma laten we een onafhankelijk evaluatieonderzoek uitvoeren. 

Waar letten we op

Bij de beoordeling van voordrachten hanteren we een aantal criteria. We zijn op zoek naar:

  • Een startend initiatief of een initiatief in de startblokken (met een concreet uitgewerkt plan van aanpak) dat zich specifiek richt op de ondersteuning van mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of hun naasten, en dat:
  • Wordt gedragen door ervaringskennis, zelfregie en herstel ; 
  • Recent gestart is met het realiseren van een fysieke plek waar een inloop en/of wekelijks diverse laagdrempelige activiteiten voor, met en door mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of hun naasten georganiseerd worden, of concreet van plan is hier op korte termijn mee te starten;
  • Bij het vormgeven van het initiatief de Bouwstenen voor participatie en herstel  toepast;
  • Overwegend werkt met vrijwilligers (in combinatie met de inzet van betaalde medewerkers);
  • Een stichting of een vereniging is (eventueel in oprichting) met een onafhankelijk bestuur. Onder bepaalde voorwaarden kan een sociale onderneming ook een aanvraag doen.
  • Vanaf de start beschikt over cofinanciering vanuit de betrokken gemeente en/of een intentieverklaring kan overleggen waaruit commitment van de gemeente blijkt; 
  • Bereid is (bij voorkeur met twee mensen) de komende drie jaar kennis te delen met andere programmadeelnemers, aan kennisbijeenkomsten deel te nemen en mee te werken aan onderzoek. 

Aanmelden kan van 14 november tot 1 februari 2025 via de Mijn Oranje Fonds omgeving

Meld je aan

Belangrijke data:

  • 14 november: lancering programma. Aanmelding is mogelijk!

  • Vanaf 15 november: uw vragen kunt u telefonisch stellen aan programma-adviseurs Mirjam Lammers, 06 10544759 (bereikbaar op ma/di/wo/do) en Miro Popovic, 06 10566635 (bereikbaar op ma/di/do/vr)

  • 1 februari 2025: sluiting aanmeldingstermijn

  • Week 8 en 9 (tweede helft februari): selectiegesprekken met het programmateam

  • Eind maart 2025: kandidaten ontvangen bericht over deelname aan programma

  • 1 april 2025: officiële start programma

  • Half april 2025: startbijeenkomst voor alle deelnemers

  • Half mei 2025: online bijeenkomst met ambtenaren van betrokken gemeenten

Inspirerende verhalen en resultaten

Benieuwd naar de resultaten van het eerste programma Herstel Dichtbij-Samen voor Mentale Gezondheid? Bekijk hier het boekje met de opbrengsten via de inspirerende verhalen van 27 deelnemers!

Bekijk hier de verhalen (pdf)

De partners

Herstel Dichtbij- Samen Groeien is een programma van het Oranje Fonds en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid (MIND). We werken nauw samen met de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel (NVZH) en het Instituut voor Publieke Waarden (IPW).

Meer weten? Neem gerust contact op met:

Of neem contact op met de programma adviseur van MIND:

Katinka Hellweg