Bart bezorgt eenzame Jo (91) een zak vol kaartjes én een verrassing

Een aantal weken geleden zagen jullie de oproep voor de 91-jarige Jo uit Haarlem, die afscheid heeft moeten nemen van twee grote liefdes. Zij voelt zich vaak eenzaam. Gelukkig hebben jullie massaal gehoor gegeven aan onze oproep en kon Bart Jo verrassen met ruim 1000 lieve kaarten en brieven!

Wim (80) 

Veel Liefs begon met een oproep voor de 80-jarige Wim uit IJsselstein. Hij verloor vorig jaar zijn vrouw en ziet sindsdien zijn wereld steeds kleiner worden. Het gaat dan ook niet zo goed met hem. Jullie gaven massaal gehoor aan de oproep, want Wim werd bedolven met lieve kaartjes. En, nóg leuker: hij kreeg al snel bezoek!

Maaike (84) 

Maaike woont in Usquert, een klein dorp in het noorden van Nederland. Mensen trekken er weg, winkels zijn verdwenen en ze heeft er weinig aanspraak. Er gaan dagen voorbij dat ze helemaal niemand spreekt. Terwijl zij het erg leuk vindt om dingen te ondernemen, zoals een bezoek aan een museum of een concert. Na de oproep om haar een kaartje te sturen, kreeg Maaike onder andere een warme uitnodiging van het koor om mee te zingen. 

Aard (68)

Toen de oud-zeeman Aard uit De Bilt tien jaar geleden met pensioen ging, zag hij helaas zijn huwelijk stranden. Nu woont hij alleen met zijn twee honden die heel veel voor hem betekenen. Hij doet vrijwilligerswerk bij een kringloopwinkel, maar eenmaal thuis komt er eigenlijk nooit iemand langs. “Je kunt zeggen dat je eenzaamheid aan jezelf te danken hebt, want je kunt ook mensen opzoeken” , zei Aard. “Maar ik heb het idee dat ik me dan opdring.” Ook Aard kreeg heel veel lieve kaartjes én zelfs een aantal videoboodschappen. Zijn reactie was fantastisch.

Ik ben helemaal sprakeloos, grandioos!
Aard (68)

Jo (91)

Tot slot wilden we Jo uit Haarlem verrassen met lieve kaartjes uit het hele land. Zij woont sinds twee jaar in een verzorgingshuis en heeft twee dochters, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ze realiseert zich dat ze bevoorrecht is en wil dan ook zeker niet klagen. Maar de eenzaamheid blijft, door de vele momenten die ze alleen moet doorbrengen. Ook verloor Jo 3,5 jaar geleden haar vriend. Ze mist hem nog elke dag.

Op dit moment worden de kaartjes voor Jo nog verzameld. Ook zij zal verrast worden door Bart. Dat filmpje volgt!

Hoe is het nu met?

Natuurlijk waren we benieuwd hoe de vier deelnemers alle lieve post hebben ervaren en of ze er op langere termijn ook iets aan hebben overgehouden. Bart ging opnieuw langs bij Wim en Maaike om te kijken hoe het nu met ze gaat.

Het Oranje Fonds steunt ook sociale projecten die zich richten op ouderen. En in het programma Samen Ouder hebben we 25 projecten geselecteerd die de tijd krijgen om de doelgroep en het aanbod te versterken en verder uit te breiden. Dit doen wij door deze projecten gedurende drie jaar te ondersteunen met geld, coaching en zichtbaarheid. Lees hier meer over het programma.