Twee Limburgse projecten winnen Onze Buurt prijs 2018

Kloostertuin 't Laefhoes in America en Buurzaam Koken Kids in Maastricht zijn de winnaars van Onze Buurt 2018. Deze projecten krijgen elk 24.000 euro om hun plannen uit te voeren. 

Voor de eigen buurt

Onze Buurt is dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door Ons Limburg, de vereniging van woningbouwcorporaties in de provincie. Het initiatief wordt ondersteund door de Provincie Limburg en het Oranje Fonds en is in het leven geroepen om inwoners te motiveren om hun wijk of dorp socialer te maken.

Mooie plannen

De vrijwilligers van ’t Laefhoes in America kunnen hun prijzengeld steken in de aanleg van een openbare moestuin met terras. Dat komt naast ’t Laefhoes, een gezondheids- en ontmoetingshuis dat door inwoners van America zelf is opgericht. Buurzaam Koken Kids is een project van Stichting LEFteam in de wijk Blauwdorp in Maastricht. Het project zet verveelde jeugd in een wijkkeuken aan het werk. De jongeren serveren hun drie-gangen-menu’s iedere week aan buurtbewoners. Zo worden ze van de straat gehaald en ontdekken ze hun eigen talenten.

Dat er dit jaar twee buurtprojecten hebben gewonnen, is uniek. Normaal gesproken wordt er één winnaar aangewezen. Toch vond de jury beide projecten met afstand de beste. 

Overige finalisten

In totaal schreven 98 buurtprojecten zich in voor Onze Buurt. Daaruit selecteerde de jury er zes voor de finale. Naast Kloostertuin ’t Laefhoes en Buurzaam Koken Kids, waren dat Kom op de soep en beweeg (Afferden), Spelend Kind (Kerkrade), Coffee & Work (Maastricht) en Droom- en Doeplein (Heerlen). Zij krijgen elk 3.000 euro.