placeholder

‘Ik wil graag dat mensen zichzelf kunnen zijn’

“Ik vind het heel mooi dat bezoekers zich in Café Rainbow snel op hun gemak voelen.”

‘Ik wil graag dat mensen zichzelf kunnen zijn’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Goes
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
3000,=

“Het is de ontmoetingsplek voor LHBTI-ers met een verstandelijke beperking in Zeeland. Er was nog niet zo’n café in deze provincie. Nu kunnen we elke laatste zaterdag van de maand samenkomen”, vertelt initiatiefneemster Lindsey Leijs.

 Ervaringen delen

Samen coachPetra Holleman van de LFB, de landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking, ging ze aan de slag. “Lindsey vindt het fijn om haar eigen ervaringen te delen. Ze is ook een van de ambassadeurs van Zonder Stempel”, zegt Petra. “Ik wil graag dat mensen zichzelf kunnen zijn. Ik geef voorlichting bij zorginstellingen hoe ze kunnen omgaan met iemand met een LHBTI-achtergrond”, legt Lindsey uit.

Eenzaam

“Hoewel ik uit een gezin kom waar homoseksualiteit heel bespreekbaar is, heb ik me eenzaam gevoeld. Mijn ouders staan altijd achter me, maar toch was het moeilijk om uit de kast te komen. Het is niet de norm. Eigenlijk draait het vooral om zelfacceptatie.” 

Ontmoeten

In het café kan iedereen zichzelf zijn. “Iedere maand staat een thema centraal. Maar het belangrijkste is dat gelijkgestemden elkaar hier ontmoeten. Het zou leuk zijn als er vriendschappen ontstaan. Tot nu toe is de drempel om hier te komen nog best hoog. Ik hoop aan het eind van het jaar tien deelnemers te hebben om door te kunnen gaan met het project.”

Zorginstellingen

“We flyeren de komende tijd bij zorginstellingen om meer bezoekers te werven.” Petra wil vooral de interesse van begeleiders wekken. “Als zij de eerste keer meegaan, is de drempel veel lager. Dus we richten ons nu meer op de begeleiding van dagbestedingslocaties en woonlocaties in Goes met de vraag of ze cliënten kennen die binnen de doelgroep vallen. Er zijn ook mensen die nog niet uit de kast zijn. Het is best een gevoelig onderwerp. Zeker in een gelovige provincie als Zeeland.”

Leerdoel

Petra is enorm trots op Lindsey.” Eigenlijk is het hele project een leerdoel voor haar om uiteindelijk zonder ondersteuning dit café zelfstandig te draaien. Het allermooiste vind ik dan ook dat ze zich er zo hard voor maakt. Ik zie haar groeien. Ze is erg leergierig en staat altijd open voor feedback. Ik zie echt voor me dat ze dit café straks runt met drie vrijwilligers.” 

Gay Pride

“Eerst maar eens even die tien deelnemers halen en dan kijken we volgend jaar verder”, reageert Lindsey nuchter. “Als het echt goed loopt en mensen willen heel graag dat er twee bijeenkomsten per maand zijn, dan sta ik daar ook voor open. Het zou heel leuk zijn als er een vaste groep deelnemers is. Dan kunnen we bijvoorbeeld met een groepje naar de Gay Pride.”

Tip

Petra spoort andere initiatiefnemers van sociale projecten aan om een aanvraag in te dienen. “Het is best wat werk om het aanvraagformulier in te vullen, maar het loont vaak wel de moeite! Het Oranje Fonds steunt graag kleine lokale initiatieven. Maak er gewoon tijd voor en vul dat aanvraagformulier in!"

Het Oranje Fonds steunt het project met € 3.000,=. Dat geld gaat onder meer naar het maken van promotiemateriaal, de website en personeelskosten. 

Meer informatie over het Rainbow Café van Vereniging LFB.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven