placeholder

'Na al die afwijzingen denk je: het ligt aan mij'

Steeds afgewezen worden terwijl je dolgraag wil werken. Het leidt tot stress, gebrek aan zelfvertrouwen en is vaak erg demotiverend. Stichting JobHulp Culemborg zorgt dat mensen die moeilijk aan een baan komen weer aan het werk kunnen.

'Na al die afwijzingen denk je: het ligt aan mij'
Bekijk op de kaart
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
10.000

Voor Christianne en Selda heeft dit project een wereld van verschil gemaakt. Zo vertellen ze ook in de video hierboven. “Ik pakte alles aan wat ik zag”, zegt Christianne. “Na al die afwijzingen denk je: het ligt aan mij.” Gelukkig vond zij hulp bij JobHulp Culemborg.

Lucy (64) is een JobHulpMaatje bij de organisatie: “Door coaching groei je zelf ook. Je leert zoveel mensen en problemen kennen. Het is leuk dat je een werkzoekende echt kan helpen.”

“Een JobHulpMaatje is een opgeleide vrijwilliger die een werkzoekende begeleidt en ondersteunt”, vertelt coördinator Jolanda Atlhuis. “We proberen werkzoekenden eerst in groepsverband te helpen, in de zogenoemde JobGroups. Als dat niet voldoende is, kunnen ze gekoppeld worden aan een maatje. We koppelen op basis van de hulpvraag van de deelnemer. De maatjes weten precies wat zij te bieden hebben.”

Loopbaanadviseur

Zo meldde Lucy zich als vrijwilliger aan na haar opleiding tot loopbaanadviseur. “In die tijd was het moeilijk om opdrachten te krijgen. Inmiddels heb ik genoeg betaalde klussen, maar ik vind het nog steeds leuk om voor JobHulp aan de slag te gaan.”

Schaamte

“Bij de JobGroups merken we dat werkzoekenden het fijn vinden om anderen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten. Het doet ze goed dat ze niet alleen zijn. Soms schamen ze zich ervoor. De groepsaanpak is heel prettig omdat ze elkaar een stapje verder helpen en motiveren. Ongeveer één op de twee vindt uiteindelijk een baan”, zegt Jolanda. 

Extra’s

“De JobGroup is een goede voorbereiding”, vult Lucy aan. “De mensen die daarvandaan komen hebben vaak iets extra’s nodig.” De koppels bepalen zelf hoe vaak ze elkaar zien. “Vaak ontmoeten ze elkaar één keer in de week”, zegt Jolanda. “Soms wordt dat minder, maar in het begin is regelmatig afspreken handig om elkaar goed te leren kennen.” Lucy begeleidde heel lang een autistische jongen. “Hij had op den duur minder begeleiding nodig. We oefenden bijvoorbeeld voor het sollicitatiegesprek.”

Studenten

Volgens Jolanda is de groep deelnemers heel divers. “Een vrouw van 61 heeft na de JobGroup en hulp van een maatje weer een baan gevonden. Maar we helpen ook jongeren die van de universiteit komen en geen werk vinden omdat ze niet weten hoe ze zichzelf moeten presenteren. We proberen iemand weer in zijn of haar kracht te zetten. Dan zijn er absoluut weer mogelijkheden.”

Cadeautjes

“Soms vraag je je wel af hoe we eruit moeten komen, maar op een gegeven moment is er een omslag”, zegt Lucy. “Het is heel fijn om te zien dat het dan toch lukt. Dat zijn echt de cadeautjes.” 

Schouderklopje 

Jolanda begrijpt precies wat zij bedoelt. “Het is echt gaaf als mensen betaald werk vinden. En ze laten het altijd aan ons weten. Ze zijn ons dan dankbaar, maar uiteindelijk hebben ze het zelf gedaan. Ze kunnen beter zichzelf een schouderklopje geven!”

Tip

Initiatiefnemers die ook steun willen van een fonds, moeten volgens Jolanda goed weten wat ze willen. “Bedenk een zo concreet mogelijk plan waarin duidelijk staat wie je bent en wat je ambities zijn. En geef natuurlijk goed aan waarvoor je het geld kunt gebruiken.”

Het project is een van de deelnemers van het programma Meedoen van het Oranje Fonds. Daar werkt de stichting onder meer aan het verduurzamen van de organisatie. 

Meer informatie over JobHulp.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven