placeholder

'Als er iets is dat bindt, dan zijn het kinderen’

“Als je financieel of sociaal in een lastige situatie zit, zijn er veel voorzieningen maar mensen weten vaak niet waar ze hulp kunnen krijgen. Want op armoede heerst nog steeds een taboe. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, ontwikkelen we samen met kinderen een app die in een bepaalde wijk op straat wordt gespeeld.”

'Als er iets is dat bindt, dan zijn het kinderen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Burgum
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
20.000,=

“Met de hulp van kinderen van 8 tot en met 12 jaar hopen we zo op een informele manier ook hun ouders en andere buurtbewoners te betrekken om het taboe op armoede verder te doorbreken. Als er iets is dat bindt, dan zijn het kinderen”, zegt opbouwwerker Melanie Barends van welzijnsorganisatie KEaRN Welzijn Tytsjerksteradiel.

BAAS

Het augmented reality game BAAS lijkt op Pokémon. "Bij het Beweeg Actie Armoede Straatspel voegen we aan het straatbeeld beelden toe die zijn gekoppeld aan een vraag. Om kinderen de game te laten spelen sluiten we een hele straat af. Daarbij hebben we ook weer buren nodig die willen meehelpen. Op die manier verbinden we buurtbewoners met elkaar.”

Zwerfhond

“Ja, wij spelen de hoofdrol”, roept Joas (12) enthousiast. Hij is een van de kinderen die in het ontwikkelteam zit. “Het spel gaat over zwerfhond Bunny. Als je over straat loopt, krijg je bij bepaalde punten een vraag. Wil je bijvoorbeeld liever een knuffel hebben of snoep? Als je dan het goede antwoord kiest, ga je door naar de volgende. Uiteindelijk kan de zwerfhond uit zijn problemen komen en een huisdier worden.”

Inzicht

“De app is onderdeel van een grotere methodiek”, voegt Melanie toe. “We verzamelen op een anonieme manier data van kinderen om zo te kijken waar we moeten investeren. Door hun antwoorden krijgen we inzicht hoe zij een bepaald thema beleven. We kunnen zelf de vragen en antwoorden aanpassen. Dus je kunt de game dan opnieuw spelen met vragen over andere onderwerpen zoals samenleven, ruimtelijke ordening of gezonde voeding.”

Spelletjesdag

“Eigenlijk creëren we met de app op een innovatieve manier een spelletjesdag in de straat. Als buurtbewoners opeens kinderen actief bezig zien, dan vragen ze zich af wat er gebeurt en komen ze vanzelf een kijkje nemen. Zo raakt iedereen aan de praat en worden wij wijzer hoe wij beter maatwerk kunnen leveren om mensen te helpen.”

Het Oranje Fonds steunt met € 20.000,=. Dat geld gaat naar de ontwikkeling van de app maar ook naar materiaal als pionnetjes om de straat af te sluiten, banners en raamposters.

Meer informatie over Stichting KEaRN Welzijn.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.