placeholder

‘We praten alleen Nederlands, andere talen zijn verboden’

“We leren dingen over de taal en Nederland, bijvoorbeeld over de provincies, muziek, politiek en geschiedenis. Ook leer ik andere mensen kennen en heb ik nu vrienden die in Arnhem wonen!" De 26-jarige Meron uit Eritrea is een van de mensen die meedoet aan het ihuis Taalcafé.

‘We praten alleen Nederlands, andere talen zijn verboden’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Arnhem
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
28.000,=

"We hoorden van vluchtelingen dat ze graag contact willen met Nederlanders. Ze willen Nederlands praten en leren over onze cultuur. Uit die behoefte is ihuis Taalcafé ontstaan. We hopen zo een bijdrage te leveren aan de integratie en participatie van nieuwe Nederlanders.” We werken vooral met jongeren uit Eritrea. Zij krijgen les van Nederlandse vrijwilligers uit de buurt”, vertelt Wim Bos van Stichting Integratiehuis.

Eenvoudige onderwerpen

“We werken minstens twee jaar met dezelfde groep om zo continuïteit te bieden. De vrijwilligers die meedoen geven veel maar willen zelf ook leren van andere culturen.” Per week zijn we drie dagdelen bezig met taal. Zo vertellen we tijdens het taalcafé iets over eenvoudige onderwerpen en laten we foto’s zien. Daarna praten we erover. Het kan gaan over een Nederlandse feestdag, maar ook over de natuur of sport. We praten alleen Nederlands, andere talen zijn verboden.”

Voorwerpen

“Tijdens zo’n presentatie halen we allerlei voorwerpen tevoorschijn. Laatst ging het over sport. Dan hebben we een wasmand met allerlei sportartikelen, van een ijshockeyhelm, hockeystick, honkbalknuppel tot een badmintonshuttle. Iedereen pakt dan iets en vertelt er iets over. Zo raak je aan de praat. Sommigen hadden nog nooit een ijshockeyhelm gezien en anderen kenden badminton niet. Als het over koken gaat, leggen we bijvoorbeeld uit wat een stamppotstamper is of een knoflookpers.”

Cultuurverschillen

“Maar het gaat ook over cultuurverschillen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met tijd? Mensen uit Eritrea nemen wat meer de tijd en zijn geduldiger dan Nederlanders. Daarnaast hebben zij een groter saamhorigheidsgevoel terwijl Nederlanders individualistischer zijn.”

Uitstapjes

“Ook doen we leuke dingen en maken we uitstapjes." Meron vult aan dat ze samen hebben gegeten.

Wim denkt aan een bezoek aan een park. "Een van de vrijwilligers had een soort biologieles gemaakt. Hij had een leskaart met afbeeldingen van bomen en vogels. Wandelend in het park keek iedereen om zich heen. Door dingen te zien raak je verder aan de praat en probeer je goede Nederlandse zinnen te formuleren en mensen te corrigeren. Eentje kon de merel goed onthouden en werd elke keer enthousiast als hij er weer een zag!"

Vertrouwen

“Uiteindelijk draait het om ontspanning en vertrouwen. Mensen nemen alleen dingen aan als ze je vertrouwen. En dat moet je opbouwen. Dan durven ze ook vragen te stellen en fouten te maken. Laat mensen eerst meedoen, dan komt de rest van de integratie daarna.”

Het Oranje Fonds steunt met € 28.000,=, verspreid over twee jaar. Een deel is bestemd als vrijwilligersvergoeding, maar ook wordt het geld gebruikt voor lesmateriaal.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.